Het team van Marussia vindt dat het prijzengeld eerlijker verdeeld moet worden. De Engels-Russische renstal, die vorig jaar als elfde eindigde, krijgt op het moment namelijk helemaal niks.

Marussia is wat de fondsen die vanuit de Formule 1-organisatie FOM verstrekt worden dubbel de pineut, want behalve dat het (als enige renstal) niet meeprofiteert van het geld dat de teams jaarlijks van de FOM krijgen voor hun in het verleden behaalde resultaten en hun waarde voor de sport, staat Marussia ook wat het prijzengeld betreft met lege handen.

De eerste tien teams in het WK verdelen de pot met prijzengeld namelijk, waarbij de hoger geklasseerde teams uiteraard het meest krijgen, maar het elfde team uit de rangschikking krijgt niks en Marussia had vorig jaar de pech als elfde te eindigen.

Graeme Lowdon, de bestuursvoorzitter en sporting director van het team van Marussia, vindt dat echter maar een rare zaak, zo vertelt hij aan The Times, en pleit voor verandering: “Het is niet zo dat we meer willen dan waar we recht op hebben, maar wij van Marussia zouden wel graag zien dat ieder team dezelfde behandeling krijgt en het geld eerlijker verdeeld wordt.”

Commerciële deal
Volgens Lowdon wordt de oneerlijke behandeling veroorzaakt door het feit dat er nog altijd geen nieuw Concorde Verdrag is getekend, nadat het vorige akkoord eind 2012 is afgelopen, terwijl Marussia – in tegenstelling tot naar verluidt alle andere teams – evenmin een daarvan onafhankelijke overeenkomst heeft gesloten met de commerciële rechtenhouder, oftewel Bernie Ecclestone

“Deze sport hangt van de mysteries aan elkaar, en één ervan is dat wij om onverklaarbare redenen nog geen commerciële deal hebben. Waarom wij anders behandeld worden dan de andere teams, is me echter een raadsel.”

Concorde Verdrag
In een verder interview met The Guardian voegt Lowdon hier nog aan toe dat de huidige situatie, waarin de Formule 1 verder gaat zonder Concorde Verdrag, oftewel een bestand tussen de teams, de commerciële uitbater en de FIA, op de lange termijn niet in stand te houden is.

“Onder de huidige omstandigheden is het tot op bepaalde hoogte mogelijk om succes te kopen door enorm veel geld te investeren. Dat bekent dat teams het geld dat ze hebben ook gelijk uitgeven , maar zodra je dan een punt bereikt waarop je wel investeert maar plotseling geen succes meer hebt en er dus ook geen geld in het laatje komt, zit je direct in de problemen.”

Volgens Lowdon staat niet alleen Marussia door het uitblijven van duidelijke financiële afspraken ‘onder druk’, maar zijn er meer teams die in deze moeilijke economische tijd met problemen kampen: “Je hoort continu verhalen over de financiële problemen van teams uit zowel de top, de middenmoot en het achterveld, en dat lijkt me geen goede reclame voor de sport”, aldus Lowdon