Na een dramatische eerste seizoenshelft in 2012 overwoog Ferrari om Felipe Massa te vervangen. De Braziliaan mocht doorgaan en bewees in de tweede seizoenshelft het racen niet verleerd te zijn. Toch had hij zelf twijfels, zegt hij tegen BBC.

“Ik zat met te veel dingen in mijn hoofd”, zegt Massa. “Ik dacht dat het afgelopen was met mijn carrière, dat ik moest vertrekken bij Ferrari. Ik wist niet wat er ging gebeuren. Mijn hoofd zal vol met dat soort hersenspinsels.”

In de zomerstop pakte Massa het anders aan. “Ik heb met veel mensen gepraat, maar daarnaast ben ik gaan werken met een sportpsycholoog. Dat was het begin, want daarna veranderde veel. Mijn gedachten veranderden en ik benaderde alles als een training. Daarnaast heeft mijn familie me erg geholpen”, zegt hij.

Massa kon gedurende het seizoen lang geen tegenstand aan Alonso bieden. Hij beschouwt hem dan ook als de beste teamgenoot ooit, zelfs boven Michael Schumacher. “Met Alonso heb ik het veel vaker moeilijk gehad qua snelheid. Ik heb zowel van Schumacher en Räikkönen veel geleerd als teamgenoten, maar Alonso was mijn sterkste teamgenoot.”

In het eerste half jaar in 2012 scoorde de Braziliaan slechts 23 punten, tegenover 154 voor teamgenoot Alonso. Massa eindigde het seizoen met 122 punten, terwijl Alonso vice-wereldkampioen werd met 278 punten. Massa kreeg ondanks zijn magere jaar toch een contractverlenging voor 2013, zijn achtste raceseizoen voor de Italiaanse renstal.