*

Massa zegt Formule 1 (weer) vaarwel

Daan de Geus

Daan de Geus

12 maanden geleden

Massa zegt Formule 1 (weer) vaarwel
Racepictures

Felipe Massa zet eind 2017 een punt achter zijn Formule 1-loopbaan. De Braziliaan neemt zo voor het tweede jaar op rij afscheid van de sport waar hij afgelopen winter ondanks zijn eerdere intentie om te stoppen toch weer in terugkeerde.

Massa kondigde ongeveer een jaar geleden ook al aan de Formule 1 te verlaten, maar maakte zonder ook maar een race te missen een ‘comeback’ toen Williams hem terug vroeg na het vertrek van Valtteri Bottas naar Mercedes.

Massa nam vorig jaar in Brazilië al eens uitgebreid afscheid.

Via Twitter heeft Massa nu bekendgemaakt dat het er na de seizoensfinale van dit jaar in Abu Dhabi écht op zit. “De races in Brazilië en Abu Dhabi worden mijn laatste wedstrijden in de Formule 1.” Voor Massa komt daarmee een eind aan zeventien jaar in de sport.

De 36-jarige Braziliaan debuteerde in 2002 voor Sauber en reed – na een jaar als testrijder voor Ferrari – ook in 2004 en 2005 voor de Zwitserse formatie. Daarna maakt hij de overstap naar Ferrari, waar hij van 2006 tot en met 2013 voor racete. In 2014 ging hij bij Williams aan de slag.

Massa zal straks, als hij er na Abu Dhabi een punt achter zet, 269 Grands Prix achter zijn naam hebben staan. Op het moment staat hij ook al op 1160 punten, mede dankzij elf overwinningen. De coureur uit São Paulo vertrok zestien maal van pole.

In een persbericht laat Williams’ adjunct-teambaas Claire Williams weten dat het een plezier was om met Massa te werken en dankbaar te zijn voor alles wat hij in zijn vier jaar bij het team heeft gedaan. “We zijn hem met name dankbaar dat hij zijn pensioen een jaar wilde uitstellen toen Valtteri vertrok.”

Kubica is een belangrijke kandidaat voor Massa’s zitje, mits hij fysiek sterk genoeg is.

Opvolging
Met het vertrek van Massa, kan zijn naam van de lijst met kandidaten om in 2018 bij Williams teamgenoot te worden van Lance Stroll. Massa had overigens best door willen gaan, maar naarmate er meer tijd verstreek, werd het steeds duidelijker dat Williams naar andere opties keek.

Daaronder horen onder meer Robert Kubica en Paul di Resta. Kubica raakte in 2011 zwaargewond bij een rallyongeluk, maar werkt aan een comeback. Di Resta is Williams’ reserve. De Pool en de Schot testten recentelijk allebei met een 2014-auto van Williams.

Behalve Kubica en Di Resta zouden ook Sauber-coureur Pascal Wehrlein en de door Red Bull aan de kant geschoven Daniil Kvyat tot de kandidaten behoren. Williams kan eventueel tijdens de tweedaagse bandentest na het raceweekend in Abu Dhabi een kandidaat evalueren in haar 2017-auto.