Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz dreigde vorig jaar de stekker uit zijn Formule 1-teams te trekken, maar serieus is die dreiging nooit geweest, geeft hij nu toe.

Door alle problemen met de Renault-motor in 2015 en de grote problemen bij het vinden van een andere motorleverancier, zag Mateschitz het vorig jaar naar verluidt niet meer zitten in de Formule 1.

De Oostenrijker zou het spelletje door de komst van de V6-turbokrachtbronnen sowieso niet zo leuk meer hebben gevonden. Vooral omdat de voorwaarden om competitief te zijn er niet meer waren.

Uiteindelijk sloot Red Bull toch weer een motordeal met Renault, onder de TAG Heuer-naam. Dit ondanks dat het bijna van een permanente scheiding was gekomen. In 2016 gaat alles nu een stuk beter.

‘Nooit aan stoppen gedacht’
In gesprek met de Spaanse krant Marca stelt Mateschitz daarbij nu dat hij en de zijnen ‘er nooit echt over hebben nagedacht’ om te stoppen met de Formule 1.

“Al hadden we in theorie natuurlijk wel kunnen stoppen”, voegt Mateschitz daar nog wel aan toe. “Zoals wanneer we bijvoorbeeld geen motorleverancier hadden kunnen vinden.”

Red Bull heeft de deal met Renault inmiddels zelfs verlengd, terwijl ook B-team Toro Rosso in 2017, na een jaar met oude Ferrari-motoren, weer met motoren van de Franse automaker aan de slag gaat.

Verstappen
Met de tot TAG Heuer omgedoopte Renault-motoren, heeft Red Bull dit seizoen twee races gewonnen, waarbij één van die zeges op naam staat van de Nederlander Max Verstappen.

Over Verstappen is Mateschitz zeer te spreken, zo maakt hij duidelijk in antwoord op de vraag van Marca of de negentienjarige coureur op termijn de nieuwe Ayrton Senna kan worden.

“Op basis van zijn talent, mentale kracht en zijn lef achter het stuur: ja. Maar hij moet die snelheid en kracht nu wel eerst over een langere periode van enkele jaren laten zien.”

“Niemand weet of dat zal gebeuren, maar wij geloven dat Max het potentieel heeft om dat te doen”, zegt Mateschitz, die – niet specifiek over Verstappen – zegt dat er ‘snel’ weer een Red Bull-kampioen zal zijn.

Formula One World Championship 2015, Round 8, Austrian Grand Prix, Spielberg, Austria, Friday 19 June 2015 - L to R): Christian Horner (GBR) Red Bull Racing Team Principal with Dietrich Mateschitz (AUT) CEO and Founder of Red Bull.

Mateschitz met Red Bull-teambaas Christian Horner.