Zoals verwacht heeft de overstap van FIA-topman Laurent Mekies naar Ferrari kwaad bloed gezet in de Formule 1. McLaren beschuldigt Ferrari ook van het breken van een herenakkoord.

Dat herenakkoord werd gesloten naar aanleiding van de omstreden overstap van een ander FIA-kopstuk: Renault kondigde eind 2017 namelijk aan Marcin Budkowski te hebben gestrikt, die als chef van de FIA’s technische afdeling over veel vertrouwelijke informatie van andere teams beschikt.

De teams maakten toen de afspraak dat FIA-kopstukken niet gelijk na het verlaten van hun functie bij de autosportbond aan de slag mogen bij een team, maar hier twaalf maanden tussen moeten zitten. Mekies, de adjunct racedirecteur en chef veiligheid van de FIA, gaat echter al over zes maanden aan het werk bij Ferrari, terwijl hij in de tussentijd nog drie maanden zijn veiligheidsverplichtingen blijft vervullen.

“Wij zijn er erg ongelukkig mee dat de FIA weer een kopstuk aan een team is verloren”, vertelt McLaren-teambaas Eric Boullier aan Autosport. “Waar we verder niet happy mee zijn, is dat de teams recentelijk hebben afgesproken dat FIA-personeel twaalf maanden met verlof moet alvorens bij een team in dienst te treden. Ferrari heeft dat herenakkoord gebroken en de FIA heeft dat ook niet gehandhaafd.”

Behalve McLaren zijn er volgens Autosport wel meer teams die hun onvrede hebben geuit. Na de transfer van Budkowski was bijvoorbeeld Red Bull-teambaas Christian Horner heel uitgesproken over zijn onvrede over die situatie. Budkowski gaat in april bij Renault aan de slag, die startdatum is een compromis vanwege de onvrede van andere teams over zijn overstap.