*

Renault bevestigt aantrekken FIA-man Budkowski

Daan de Geus

Daan de Geus

1 jaar geleden

Renault bevestigt aantrekken FIA-man Budkowski
Sutton Images

Renault heeft de omstreden transfer van Marcin Budkowski bevestigd. Budkowski komt niet van een ander team, maar maakt de overstap van de FIA naar Renault.

Het precaire aan de komst van Budkowski is dat hij in zijn vorige functie aan het hoofd stond van de FIA’s technische afdeling wat Formule 1-zaken betreft. In die hoedanigheid had Budkowski inzicht in de technische gegevens van alle teams, waaronder sommige toekomstplannen.

Budkowski hoeft bovendien maar drie maanden met gardening leave, verplicht verlof, alvorens hij bij Renault aan de slag kan. De informatie waar Budkowski over beschikt, zal dan dus nog zeker relevant zijn, zo is de vrees van rivaliserende teams, die hier ook over hebben geklaagd.

Wanneer hij precies aan de slag gaat bij Renault is niet gespecificeerd door het team, maar Budkowski krijgt de rol van executive director. De voor zijn FIA-tijd voor Prost, Ferrari en McLaren werkzame Pool draagt in die functie de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van Renaults chassis.

Tussen teams onderling is de norm dat een technisch kopstuk zes tot twaalf maanden verplicht verlof neemt bij een overstap. Dit concurrentiebeding is standaard opgenomen in de meeste van dit soort contracten. Een bijkomend probleem van de korte verloftijd van Budkowski is volgens de teams ook dat dit hun vertrouwen in de FIA aantast wat betreft het vrijgeven van vertrouwelijke informatie.

Update: Renaults managing director Cyril Abiteboul heeft aangegeven dat Budkowski, ondanks de bepaling in zijn FIA-overeenkomst, pas in april bij de formatie uit Enstone aan het werk gaat. Dat brengt zijn verlofperiode op zo’n zes maanden. De overige teams hebben echter aangegeven dat dit soort zaken in de toekomst duidelijker en beter geregeld moeten worden.

Lees meer over

Budkowski Renault