*

McLaren-duo: ‘Tot op heden een positief weekend’

Daan de Geus

Daan de Geus

1 jaar geleden

McLaren-duo: ‘Tot op heden een positief weekend’
Sutton Images

Zevende en achtste op de grid: dat is de oogst voor McLaren op de Hungaroring na de kwalificatie. Coureurs Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne waren daarin eigenlijk achtste en negende, maar schuiven allebei een plekje op.

Dat komt door de gridstraf van Renaults Nico Hülkenberg. Een meevaller, al zaten Alonso en Vandoorne in de eerste plaats natuurlijk op eigen kracht bij de eerste tien. “Het is goed om met twee auto’s Q3 te halen”, haalt Vandoorne in de eerste plaats aan, in gesprek met Sky Sports F1. Als team presteerde McLaren dat pas één keer eerder dit jaar, in Monaco, maar toen kon Vandoorne door een crash niet meedoen in Q3.

Nu wel, en reed hij de negende tijd, 0.431 seconde trager dan Alonso. “Het is tot op heden een goed weekend”, vindt Vandoorne. “Qua pure pace hebben we altijd bij de top tien gezeten. We zien er redelijk sterk uit. Hopelijk doen we het zondag ook goed en kunnen we met twee auto’s scoren.”

Scoren is Vandoorne dit jaar nog niet gelukt, maar op de bochtige Hungaroring – waar motorvermogen minder telt – profiteert McLaren volgens hem van haar sterke chassis. “We weten dat we een auto hebben die goed is in de bochten. Het is lastig om te zeggen of het chassis gelijk is aan dat van Mercedes of Ferrari, maar het belangrijkste is dat het vertrouwen en gevoel goed zijn. Vandaag hebben we er het maximale uitgehaald”, denkt de Vlaming.

Vandoorne kwalificeerde zich als negende, maar start als achtste.

Alonso
Teamgenoot Alonso, die zaterdag 36 is geworden, scoorde dit jaar pas één keer punten. In Hongarije kan daar misschien wel eens een tweede puntenfinish bij komen, denkt hij: “We dachten al dat we om de zevende of achtste plek zouden kunnen vechten. Die verwachting is uitgekomen, maar op zaterdag worden er natuurlijk geen punten uitgedeeld.”

“Het gaat er nu dus om dit op zondag weer te bewijzen en ons verwachtingspatroon te bevestigen”, benadrukt Alonso, die het goede gevoel uit de kwalificatie zegt mee te nemen de race in. “Ik denk het wel, ja. Het is tot op heden een positief weekend voor ons team”, zegt de coureur voor wie de zevende gridpositie een evenaring is van zijn beste startplek van het jaar.