McLaren-CEO Zak Brown zegt dat het team ‘niet twee keer dezelfde fout wil maken’ en dus niet op de zaken vooruit wil lopen. De Amerikaan houdt het er daarom bij dat McLaren ‘voorzichtig optimistisch’ is voor 2019.

Vol vertrouwen bij de presentatie van de 2018-auto. Foto: McLaren.

Een jaar geleden was dat wel anders, en klonk er zelfverzekerde, ambitieuze taal uit Woking. Met Honda gedumpt voor Renault zou het helemaal goed komen, want McLaren was er van overtuigd dat het al jaren één van de beste auto’s op de grid bouwde en alleen werd tegengehouden door de Japanse V6 achterin.

Dat de scheiding van Honda peperduur was (er hing naar verluidt een prijskaartje van 100 miljoen dollar aan) mocht de pret niet drukken: zelfs met een Renault-klantenmotor zou het als haast vanzelf te verwachten succes snel komen.

Lees ook: Alonso: ‘De goede tijden komen eraan’

Er werd over podiumplekken gerept, de strijd aanbinden met Red Bull, en – vooruit, met enige realiteitszin – over op termijn terugkeren aan de echte top, maar dan niet op te lange termijn.

McLaren moest al snel vaststellen dat de MCL33 geen goede auto was. Foto: Sutton Images.

Rampjaar 2018
Hoe anders pakte 2018 echter uit voor McLaren, dat weliswaar niet het slechtste jaar uit haar bestaan kende, maar gezien de verwachtingen wel een seizoen doormaakte dat alleen als rampjaar te omschrijven valt. Na een korte opleving begin 2018 was al snel duidelijk dat de auto een ramp was, podiums bleven buiten bereik, punten waren later in het jaar ook al een flinke opgave en met meer geluk dan wijsheid werd McLaren nog net zesde in het WK.

Lees ook: Jaarrapport – McLaren: van kwaad tot erger

Lesje geleerd, dus: “We gaan niet twee keer dezelfde fout maken”, wordt McLaren-CEO geciteerd door de BBC. “We willen niet op de zaken vooruitlopen, want dat hebben we eerder dus wel gedaan.” Waar Brown het met oog op 2019 daarom bij houdt? “Dat er veel voorzichtig optimisme bestaat.” Maar: “We blijven op onze hoede.”

“De ontwikkeling van de auto verloopt goed, we liggen op koers”, vervolgt hij. “We weten natuurlijk niet wat onze rivalen doen, dat is louter speculeren. Ik denk dat we pas bij de wintertest in Barcelona zullen weten waar we staan, maar we zijn tevreden met de progressie die we hebben geboekt.”

McLaren-kopstukken Brown (links) en De Ferran. Foto: Sutton Images.

2019 is daarbij ‘een belangrijk jaar’ voor McLaren, zegt de topman van het team dat middenin een reorganisatie zit. Eerder dit jaar nam het afscheid van technische kopstukken Matt Morris en Tim Goss en teambaas Eric Boullier. Met James Key werd al een nieuwe technisch directeur aangetrokken, maar het is nog wachten tot hij aan de slag mag bij McLaren, dat al wel een nieuwe sporting director heeft in Gil de Ferran.

Lees ook: Toro Rosso in het verweer tegen vertrek Key naar McLaren

Ook wat de ontwikkeling van de nieuwe auto betreft heeft het ‘dingen anders gedaan’, vertelt Brown. “Iedereen werkt goed samen”, benadrukt hij daarbij. Op motorisch vlak verwacht McLaren verder een boost van de nieuwe Renault voor 2019. Samenvattend weet Brown echter dat McLaren niet van de ene op de andere dag terug zal keren aan de top. “Want het duurt even voor we het goede werk dat we doen terugzien op de baan.”

Na een positieve start ging McLarens seizoen als een nachtkaars uit. Foto: Sutton Images.