Jenson Button kende voor eigen publiek geen gelukkige kwalificatie. Door een afgebroken end plate kwam hij niet door het eerste bedrijf. Fernando Alonso deed het beter en haalde zelfs de toptien. 

Terwijl Button in de gevarenzone werd geduwd in Q1 stond hij nog in de pits. Niet omdat hij ervan overtuigd was dat zijn tijd goed genoeg was om door te gaan, maar omdat zijn achtervleugel moest worden gerepareerd. De vleugelschade had hem al een paar tienden gekost.

“Maar helaas lukte het niet om op tijd naar buiten te kunnen”, zegt Button. “Er zat zeker meer snelheid in de auto. De end plate brake af in bocht acht en de rest van de ronde verloor ik dus tijd.”

Button werd uit Q2 gehouden door Kevin Magnussen. McLaren meende te hebben gezien dat de Renault-coureur buiten de lijntjes had gereden en gaf Button daarom opdracht weer in zijn auto te gaan zitten.

“Op de beelden die ik gezien heb, kwam hij zelfs twee keer duidelijk over de witte lijn”, aldus Button. “Maar de stewards hadden het druk en kwamen er niet aan toe om een besluit te nemen voor de start van Q2.”

Bij Alonso werd in Q3 wel een tijd geschrapt. “Ik ging inderdaad wijd in bocht 15, maar dat kostte me zelfs een beetje tijd. Dat is echter niet relevant. De regels zijn duidelijk en die accepteer ik.”

Ondanks de straf start Alonso morgen als negende. “Dit is geen omslagpunt in ons seizoen”, zegt hij. “Het is een voortzetting van de trend van de afgelopen races, waarbij we ons steeds een beetje verbeteren. De laatste tijd zitten we constant rond de toptien, dus dat is zeker positief nieuws.”