Opnieuw ziet McLaren Pedro de la Rosa vertrekken uit Woking. In 2010 koos de Spanjaard voor het avontuur bij Sauber en volgend jaar begint de veertigjarige coureur aan zijn tweejarige contract bij HRT.

De la Rosa is, dus op enkele pauzes na, al sinds 2003 in dienst bij McLaren. Voornamelijk als testcoureur, maar hij reed in 2005 en 2006 ook negen races voor het team. Zijn beste resultaat hierin was een tweede plaats in de Hongaarse Grand Prix van 2006, die hij als vierde startte. McLaren nam De la Rosa weer aan toen hij bij Sauber werd ontslagen en werkzaamheden voor Pirelli had verricht.

Teambaas Martin Whitmarsh snapt de keuze van de Spanjaard wel om voor HRT te gaan racen. “Zijn bijdrage aan McLaren is enorm waardevol. Misschien nog wel meer dan de buitenwereld denkt”, zegt de Engelsman in een reactie op het vertrek van zijn testrijder. “Hij werkt als testcoureur keihard. Eerst op het circuit en later in de simulator. Zijn informatie is betrouwbaar en hij is een expert.”

Whitmarsh gaat hem in ieder geval missen. “Het ging verder dan de bijdrages die hij leverde. Pedro is echt een teamspeler. Motiveert ook iedereen. Misschien dat ik hem, mede vanwege dat, hem ook wel als een echte vriend beschouw.”

“In 2010 en 2011 reed hij wat races voor Sauber. Ondanks dat hij zijn werk voor ons vol overgave uitvoerde blijft hij een echte racer. Wij begrijpen en steunen zijn beslissing daarom om voor HRT te gaan racen. We wensen hem het beste, maar we gaan hem wel missen.”

De functie van De la Rosa wordt niet opgevuld. “We worden op onze wenken bediend door Gary Paffett en Oliver Turvey. Zij zullen hun puike test- en ontwikkelingswerk voortzetten”, besluit Whitmarsh.