Met de Grand Prix van Abu Dhabi komt er komend weekend een eind aan een lang, zwaar en teleurstellend seizoen voor McLaren en Honda. Ook voor de slotrace zijn verwachtingen niet bijster hoog.

Bijna elke Grand Prix – en zelfs vrijwel elke sessie – stond dit jaar in het teken van leren en vooruitgang boeken voor McLaren. De seizoensfinale vormt daar geen uitzondering op, geeft Fernando Alonso aan. “Na een reeks moeilijke raceweekends willen we dit jaar positief afsluiten, maar iedereen bij McLaren weet dat ons komende winter nog veel werk te doen staat en er nog hard gewerkt moet worden voor we resultaat zullen zien. Elke sessie van het weekend in Abu Dhabi is dan ook een kans om weer iets bij te leren voor de ontwikkeling van de auto voor volgend jaar”, vertelt hij.

Teamgenoot Jenson Button erkent ondertussen dat hij niet alleen met plezier naar Abu Dhabi afreist omdat de sfeer en het circuit hem goed bevallen: “Maar ook omdat deze race het eind betekent van een lang en lastig jaar.” Button erkent dat McLaren en Honda in 2015 ‘veel moeilijke weekends hebben doorgemaakt’, al doet dat er volgens hem niet aan af dat ‘de stemming nog altijd goed is’ en er hard wordt gewerkt met oog op 2016.

Wat de seizoensafsluiter betreft, moet Button niet voor de eerste keer dit seizoen bij voorbaat toegeven dat het circuit niet bepaald bij de sterke punten van de McLaren MP4-30 aansluit. “Maar hopelijk gaat het in ieder geval beter dan in Brazilië. Als we mee kunnen doen voor een paar punten, is dat al een flinke boost en mooie beloning voor het team, zo aan het eind van het jaar. Een dergelijke opsteker zal ons helpen met extra energie aan ons volgende hoofdstuk te beginnen. We gaan dan met extra motivatie de winter in.”

Teambaas Eric Boullier bedankt ondertussen alle fans voor alle steun, en al het personeel voor al het harde werk. De Fransman kan echter ook niet anders dan benadrukken dat het weekend in het teken staat van ontwikkelingen voor volgend seizoen. Namens Honda laat Yasuhisa Arai het erbij dat er veel progressie is geboekt tijdens 2015 en de relatie tussen het team en de motorleverancier nog net zo goed is als altijd, terwijl er tijdens de winter ‘enthousiast’ verder gewerkt zal worden om verdere vooruitgang te maken.