McLaren maakt zich op voor een bij voorbaat lastig weekend in Rusland. Door de lange rechte stukken van het Sochi Autodrom, past het circuit in Sotsji niet goed bij de McLaren-Honda MP4-30.

Jenson Button behaalde vorig jaar één van zijn beste resultaten van het jaar in Sotsji, zo herinnert hij zich. De coureur die er in 2014 als vierde finishte, deed dat toen echter mede dankzij de sterke Mercedes-motor die achterin de McLaren lag. Dit keer moet hij het met de aanzienlijk zwakkere Honda-krachtbron doen, waardoor Button nog maar eens benadrukt dat het er vooral om gaat ‘hard te werken om de auto te verbeteren tijdens het weekend’.

Teamgenoot Fernando Alonso haalt – net als Button – op zijn beurt aan dat de vorige race, op het Japanse Suzuka, een lastige was voor McLaren en Honda. “Maar de steun van de fans heeft ons enorm goed gedaan en het was verder positief dat we totaal geen betrouwbaarheidsproblemen hadden”, zegt Alonso, die het daarbij alleen over de zaterdag en zondag heeft, want op vrijdag diende er bij hem wel een motor gewisseld te worden.

Wat de race in Rusland betreft, weet Alonso dat het niet eenvoudig wordt: “Het circuit van Sotsji is geweldig, maar er zijn twee lange rechte stukken en dat maakt het moeilijk voor ons. Aan de andere kant is de balans van onze auto wel goed, dus ik hoop toch dat we de nodige duels aan kunnen gaan en progressie kunnen boeken wat betreft onze prestaties op het circuit.”

Yasuhisa Arai – de motorsportchef van Honda – belooft er in ieder geval alles aan te doen om de coureurs de kans te geven het maximale eruit te halen, maar erkent dat het Sochi Autodrom in motorisch opzicht ‘een veeleisende baan’ is.

McLarens teambaas Eric Boullier benadrukt dat McLaren ‘haar beperkingen kent’ en omschrijft het Russische raceweekend daarom als een volgende kans om zoveel mogelijk te leren over de auto en motor en deze verder te ontwikkelen. Volgens Boullier is er binnen McLaren echter wel sprake van ‘hernieuwd enthousiasme’ en barst iedereen van de motivatie als gevolg van het strikken van een nieuwe sponsor en de contractverlenging van Button.