In België en Italië was het afzien voor McLaren, dat zich toen al verheugde op de race van komend weekend: in Singapore, op het voor McLaren veel gunstiger Marina Bay Street Circuit.

Het Belgische Spa-Francorchamps en Italiaanse Monza waren circuits die McLaren niet bepaald op het lijf geschreven waren. Op de lange rechte stukken werd het gebrek aan vermogen van McLarens Honda-motor pijnlijk duidelijk, terwijl de betrouwbaarheid ook wederom te wensen overliet.

“Singapore is echter één van onze beste kansen van het jaar wat betreft hoe goed ons totaalpakket bij een circuit past”, vertelt teambaas Eric Boullier. De trage, bochtige baan moet de problemen met de Honda-motor immers helpen verhullen en de sterke punten van het chassis benadrukken.

In Monaco en Hongarije, circuits die qua eigenschappen nog het dichtst bij dat in Singapore in de buurt komen, deed McLaren het immers ook relatief goed. Dat geeft vertrouwen, wat iets is dat Stoffel Vandoorne de laatste weken sowieso heeft getankt, zo vertelt hij.

“Als team hebben we een paar zware races achter de rug, maar ik persoonlijk heb onze performances toch als hoopgevend ervaren. Er was in elke sessie namelijk wel iets positiefs om mee te nemen, ook al haalden we de finish niet altijd of volgde er geen goed resultaat”, legt de Belg uit.

Vandoorne hoopt dat het McLaren in Singapore ook gewoon eens meezit.

“Volgens mij hebben we inmiddels ook wel eens wat meer geluk verdiend. Ik hoop dat we er in Singapore het maximale uit kunnen halen en het weekend met een hoogtepunt kunnen afsluiten met de zo belangrijke race op zondag”, aldus Vandoorne.

Teamgenoot Fernando Alonso ziet ook “betere kansen” voor McLaren in Singapore, maar plaatst wel één heel belangrijke kanttekening: “We moeten er voor zorgen dat het goed zit met de betrouwbaarheid.”

Dat laatste is dit jaar zoals gezegd nogal een probleem geweest voor McLaren en, met name, Honda. In die zin hangt er mogelijk een donkere wolk boven het weekend van in ieder geval Vandoorne, moet Boullier erkennen. “Hoewel we door tactisch motoren te wisselen hebben geprobeerd te voorkomen dat we in Singapore tegen gridstraffen aanlopen, viel Stoffel in Monza uit met een motorprobleem. We hopen dat dit geen nieuwe motorwissel vereist, maar dat is op dit moment nog niet zeker.”