Honda keert in 2015 terug als motorleverancier en levert dan exclusief aan McLaren. Of het in 2016 en later met meer teams wil werken, weet de Japanse firma nog niet, maar McLaren zou dat toejuichen.

Honda’s motorsportchef Yasuhisa Arai verklaarde afgelopen weekend in China nog dat Honda ‘in 2015 één klant heeft: McLaren’, en nog niet verder in de toekomst te willen kijken: “Want we willen ons eerst volledig op komend seizoen concentreren.”

‘Concrete plannen’ voor 2016 en daarna zijn er dus niet, met betrekking tot het leveren van motoren aan andere teams, maar volgens Arai is het ook weer niet uitgesloten dat Honda na 2015 met meerdere (klanten)teams verder gaat: “Want dat is wel mogelijk.”

Bij McLaren – dat overigens méér dan een klant wordt van Honda, aangezien de twee bedrijven een partnerschap aangaan waarbij McLaren in essentie fabriekssteun krijgt en er ook een commerciële kant aan de samenwerking zal zitten – zouden ze het echter toejuichen dat Honda meer teams van motoren gaat voorzien, vertelt racing director Eric Boullier aan Motorsport-Total.

“Ik denk dat het goed zou zijn als Honda in totaal aan drie teams zou leveren”, stelt hij. “Op die manier wordt namelijk meer informatie verzameld en gaat de ontwikkeling van de krachtbron sneller, waardoor er ook sneller goede resultaten zullen volgen”, redeneert Boullier, die overigens nog wel de kanttekening plaatst dat ‘het er natuurlijk wel van afhangt om welke teams het gaat’.