Van de snelheid hoefde HRT het vandaag opnieuw te hebben, maar het team bereikte wel twee mooie mijlpalen. Pedro de la Rosa is begonnen aan zijn honderdste Grand Prix-weekend en Ma Qing Hua is de eerste Chinees die tijdens een F1-weekend in actie kwam.

Ma nam de plaats in van Narain Karthikeyan tijdens de eerste vrije training en hoewel hij aanzienlijk langzamer was dan De la Rosa is het team tevreden met zijn verrichtingen. “Hij deed was we van hem hadden gevraagd”, aldus teambaas Luis Pérez-Sala. “Hij toonde vooruitgang, maakte geen fouten en bleef binnen de 107 procent van de snelste tijd.”

Zelf spreekt de Chinees van een ‘buitengewone ervaring’. “Ik voelde me direct op mijn gemakt”, zegt hij. “Het was een belangrijke stap voor mij, maar ook voor de autosport in China. Het is daar nog een erg jonge sport, maar met veel potentieel.”

Ondanks het missen van de ochtendtraining kwam Karthikeyan ’s middags snel in zijn ritme. “We hebben verschillende afstellingen uitgeprobeerd en alles werkte goed”, aldus de Indiër. “Helaas moest ik de sessie vroegtijdig beëindigen vanwege een probleem met de uitlaten. Maar het was meer een voorzorgsmaatregel, dus ik maak me geen zorgen.”

De la Rosa ondervond geen problemen: “Ik kende twee vlekkeloze sessies en daardoor hebben we van alles kunnen proberen. Ook hebben we de banden uitgebreid kunnen testen. De auto valt nog te verbeteren voor de kwalificatie, maar we hebben een goede basis voor de race.”