Na de bliksemstart van de Ferrari’s liggen Mercedes-coureurs Nico Rosberg en Lewis Hamilton in het begin op achterstand, maar ze eindigen uiteindelijk toch ‘gewoon’ als eerste en tweede.

De één-twee heeft wel wat meer voeten in de aarde dan vorig jaar menigmaal het geval is geweest, maar het is vooral een strategisch gevecht. “Het was fantastisch om de Ferrari’s te verslaan”, geniet winnaar Nico Rosberg na op het erepodium “Ik ben echt heel blij, en heel dankbaar aan het team.”

Dat laatste is Rosberg niet alleen omdat ‘de auto geweldig was’, maar ook omdat Mercedes in tegenstelling tot Ferrari voor medium-banden gaat, die Nico Rosberg krijgt als de race na de crash van Fernando Alonso wordt stilgelegd. Lewis Hamilon heeft ze een rondje eerder gekregen, tijdens een reguliere stop. Op de mediums is de Mercedes W07 alsnog snel genoeg om de later in de race voor de nog een keer stoppende Ferrari-rijder Sebastian Vettel te komen.

Formula One World Championship 2016, Round 1, Australian Grand Prix, Melbourne, Australia, Sunday 20 March 2016 - Lewis Hamilton (GBR) Mercedes AMG F1 W07 Hybrid and Sebastian Vettel (GER) Ferrari SF16-H battle for position.

Hamilton duelleert met Vettel.

In het geval van Hamilton, blijft dat echter maar net het geval. Vettel komt nog erg dichtbij. “Het was geen makkelijke race”, erkent Hamilton dan ook, waarbij hij aangeeft omdat dit mede komt omdat hij in het begin na zijn slechte start klem zit achter eerst Max Verstappen en daarna Carlos Sainz.

“Het was erg moeilijk om mensen kort te volgen, terwijl ik na de herstart ook nog achter jongens reed die op snellere banden onderweg waren”, verhaalt Hamilton. “Het doet me goed dat ik me nog naar de tweede plek heb kunnen opwerken, ook omdat ik wel eens slechter aan een seizoen ben begonnen”, vertelt hij.

Qua strategie heeft het team het ook volgens Hamilton zo ‘geweldig gedaan’. Teamgenoot Rosberg omschrijft de start van het seizoen als ‘perfect’. “Maar we moeten die jongens in het rood in de gaten houden, dat is wel duidelijk.”