*

Mercedes-coureurs kapot van botsing

Vincent Sondermeijer

Vincent Sondermeijer

15 mei 2016 19:07

Mercedes-coureurs kapot van botsing
Sutton Images

Lewis Hamilton en Nico Rosberg zijn zeer ontdaan door hun onderlinge botsing, die hen in de eerste ronde uit de Grand Prix van Spanje wierp. Mercedes-kopstuk Niki Lauda geeft Hamilton de schuld van het incident, terwijl teambaas Toto Wolff geen kant kiest.

Rosberg had bij de start de leiding afgepakt van de van pole position vertrokken Hamilton. In de aanloop naar bocht vier wilde de Brit zijn teamgenoot aan de binnenkant passeren. Rosberg had dat door en gooide de deur dicht, waardoor Hamilton op het gras belandde, spinde en zichzelf en zijn Mercedes-collega uit de race kegelde.

“Ik overzag de situatie en zag Lewis komen aan de binnenkant”, vertelt Rosberg. “Ik reageerde zoals elke coureur en wilde de deur zo snel mogelijk dicht gooien. Ik wilde duidelijk maken dat ik aan de binnenkant geen ruimte vrij zou laten. Daarom was ik ook heel verbaasd dat hij toch in het gat dook.”

Raceongeluk
Rosberg en Hamilton moesten na de race bij de stewards komen. Die beslisten uiteindelijk dat het een raceongeluk was, zonder schuldigen. Rosberg legt zichzelf neer bij de uitspraak, en gebruikt die ook om de schuldvraag uit de weg te gaan. “De stewards hebben besloten dat het een raceongeluk was, en daar moeten we het mee doen.”

Bij de start haalde Rosberg Hamilton in.

Bij de start haalde Rosberg Hamilton in.

De Duitser baalt vooral over het mislopen van de overwinning. “Wij hadden deze race moeten winnen. Ik vind het heel erg voor het team. Iedereen steekt zoveel werk in onze twee auto’s en als we dan zo in het grind eindigen… Erger wordt het niet.”

Hamilton is het wat dat betreft eens met zijn rivaal, die nog altijd de WK-stand leidt. Al toen zijn auto nog niet tot stilstand was gekomen, sloeg Hamilton beide handen in ontzetting tegen zijn helm. “Toen het gebeurde, viel er een baksteen in mijn maag”, zegt de wereldkampioen. “Dertienhonderd mensen doen hun best voor ons. Het is onbeschrijflijk hoe het voelt hen zo in de steek te laten.”

Ook Hamilton weigert met de beschuldigende vinger te wijzen. Wel legt hij uit waarom hij Rosberg aan de binnenkant in probeerde te halen. “Aan de linkerkant was het gat kleiner, dus daarom probeerde ik het rechts. Er was een gat, en als je als coureur 17 km/h sneller gaat, duik je daarin.”

Lauda: Hamilton is de schuldige
Mercedes-kopstuk Niki Lauda houdt zich minder op de vlakte over het akkefietje. “Het is wat mij betreft heel eenvoudig. Lewis maakte een misrekening, ik geef hem meer de schuld dan Nico”, aldus de Oostenrijker. “Lewis was te agressief. Waarom zou Nico hem de ruimte moeten geven? Hij lag aan de leiding.”

Lauda noemt de botsing tussen zijn twee coureurs ‘onacceptabel’. “Het was compleet onnodig. Ik vind het een ramp dat Mercedes er al na twee bochten uit lag.”

Teambaas Toto Wolff snapt Lauda’s visie op het fiasco wel. “Niki is zelf coureur, dan zie je dit soort zaken zwart-wit. Het is zijn mening, en het is goed om die kant van het verhaal ook te belichten.” Maar Wolff is het niet eens met de racelegende. “Als je de data bekijkt en de coureurs spreekt, zie je dat het anders zit.”

Rosbergs auto wordt op een truck naar de pits gebracht.

Rosbergs auto wordt op een truck naar de pits gebracht.

Slechte sfeer
Nog tijdens de race verdwenen Rosberg en Hamilton – met de helmen nog op – in een motorhome, waar ze hun aanrijding met Lauda, Wolff en technisch directeur Paddy Lowe bespraken. “We hebben de coureurs gesproken, en het is niet duidelijk wiens schuld het is”, zegt Wolff.

De sfeer in het motorhome was volgens de teambaas niet best. “We hadden een een-twee in handen, en nu hebben we heel veel punten verloren. Het is een heel lastige situatie. Nico en Lewis zijn flink van streek, en ze hebben natuurlijk allebei hun visie op wat er gebeurd is. Dus we moeten hierover blijven praten, naar de beelden kijken en ervoor zorgen dat dit nooit meer gebeurt.”

Formule 1-fans hoeven er in elk geval niet bang voor te zijn dat Mercedes zijn coureurs niet meer vrij tegen elkaar laat racen, verzekert Wolff. “We laten ze gewoon racen. Vandaag hadden we gewoon toevallig een paar keer pech, waardoor we als team verloren.”

Van eenzelfde situatie als bij de Grand Prix van België in 2014, toen het Mercedes-duo ook in de openingsronde met elkaar in aanraking kwam, is volgens Wolff geen sprake. “Toen was de situatie in het team echt geheel anders. We hebben toen ook besloten om hen tegen elkaar te laten racen. Het was duidelijk dat zo’n incident zich weer kon voordoen.”