Nico Rosbergs contract met Mercedes loopt eind 2016 af, maar voor zowel de coureur als het team heeft met elkaar verder gaan de voorkeur.

Mercedes-teambaas Toto Wolff maakt er in de eerste plaats geen geheim van dat ‘Rosberg bij de familie hoort’. Wat het vullen van het zitje naast wereldkampioen Lewis Hamilton betreft, krijgt Rosberg dan ook ‘prioriteit’, zo maakt Wolff duidelijk: “Hij is de eerste met wie we zullen spreken. We willen weten wat hij wil en hoe hij zijn toekomst ziet voor we eventueel aan alternatieven gaan denken.”

Formula One Testing, Barcelona, Circuit de Catalunya, Barcelona, Spain, Thursday 3 March 2016 - Nico Rosberg (GER) Mercedes AMG F1 with the media.

Rosberg veronderstelt dat hij en Mercedes er wel uitkomen.

Wolff vindt het ook niet meer dan normaal om eerst met de huidige coureur over contractverlenging te spreken, alvorens verder te kijken. Dat gezegd hebbende, worden er volgens Wolff op het moment geen gesprekken gevoerd over een nieuwe deal: “Zodat Nico zich eerst op het kampioenschap kan concentreren.”

Rosberg zelf laat weten zich geen zorgen te maken over het verlengen van zijn contract en merkt zelfs lachend op dat er ‘misschien al wel een nieuwe deal rond is’. De Duitser wil zich dus niet in de kaart laten kijken, maar benadrukt hoe dan ook vertrouwen te hebben in een goede afloop: “Het team en ik hebben een hele goede relatie en passen bij elkaar. Ik zit al sinds het begin van dit project bij Mercedes, ben trots op wat we bereikt hebben en denk dat we samen nog veel mooie jaren zullen hebben.”

Kandidaten
Ondanks de wederzijdse intentie met elkaar verder te gaan, beaamt Wolff desgevraagd wel dat Max Verstappen een coureur is waar hij interesse in heeft: “Ik sla hem hoog aan, maar hij staat nog wel even bij Red Bull onder contract. De twee coureurs van Red Bull Racing – Daniel Ricciardo en Daniil Kvyat – bevallen me echter ook.”

Ondanks het doorlopende Red Bull-contract van Verstappen, heeft nota bene Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz in interview met SpeedWeek aangegeven dat dit soort langlopende overeenkomsten een vertrek nog niet per se uitsluiten. “Als mensen echt weg willen, kan ik ze toch niet tegenhouden.”

Behalve Verstappen, Ricciardo en Kvyat kan ook Valtteri Bottas als eventuele kandidaat voor een Mercedes-zitje worden gezien. Zijn contract met Williams loopt eind 2016 af en Wolff maakt deel uit van zijn managementteam.

Tenslotte is Pascal Wehrlein er nog, de Mercedes-protegé die bij Manor is ondergebracht. Hem wacht volgens Wolff op de lange termijn een Mercedes-toekomst: “We zouden hem niet steunen als we hem niet op een dag in een Silberpfeil wilden zien, maar hij heeft nog wel een weg te gaan en bepaalde doelen te behalen voor het zover is.”