Update 06-10-’16, 10:41 uur: Inmiddels heeft Mercedes bekend gemaakt het probleem te hebben ontdekt. “Onze analyse heeft aangetoond dat de motor van Lewis Hamilton kampte met het falen van een drijfstanglager. Dit gebeurde na 618 kilometer zonder enige vorm van waarschuwing, en ging vooraf door een verlies van oliedruk in bocht 15.”


Mercedes heeft nog steeds geen weet van de oorzaak van de opgeblazen motor van Lewis Hamilton tijdens de Grand Prix van Maleisië. Dat meldt Paddy Lowe, technisch kopstuk van de Mercedes-formatie.

Met nog vijftien ronden te gaan tot de finishlijn van de race op zondag, kreeg Lewis Hamilton te maken met een motorprobleem. Eerder begaf zijn motor het al in China en Rusland, waarmee het zijn derde probleem van het huidige seizoen. Teambaas Toto Wolff beloofde zondag alles uit de kast te halen om de oorzaak te achterhalen.

Dat blijkt lastiger dan gedacht. In aanloop naar de Grand Prix van Japan meldt Paddy Lowe dat het probleem nog niet is gevonden. “We doen nog altijd onderzoek naar het probleem met zijn motor”, aldus Lowe. “Ten eerste moeten we het probleem begrijpen, en ten tweede moeten we ervoor zorgen dat het wordt voorkomen gedurende de rest van het seizoen. We doen alles wat in onze macht ligt om daarvoor te zorgen.”

“Zoals het er nu voor staat heeft Lewis evenveel krachtbronnen als Rosberg voor de overgebleven vijf races. Daar zijn krachtbronnen die gebruikt kunnen worden voor vrije trainingen ook bij opgeteld. Hopelijk ondervindt hij geen problemen meer.”

Wolff
Toto Wolff wijst het team aan als schuldige voor de problemen die Lewis Hamilton ervaart. Hij merkt echter ook op dat sommige problemen onoplosbaar zijn. “Er is geen rationele verklaring voor of patroon in deze problemen. Als dat er wel zou zijn, hadden we het opgelost.”

“Dit is een mechanische sport en zulke dingen gebeuren nou eenmaal.” De teambaas staat wel te kijken van de toevallige pech die steeds aan Hamilton toekomt. “Het is een zeer ongelukkig toeval dat het op deze manier gebeurt. Als je het mij vraagt, is het vergelijkbaar met het balletje dat zes keer achter elkaar op rood valt bij roulette in het casino.”

“Maar, ik herinner me nog dat Nico een probleem kreeg bij de start van de laatste race in 2014”, vertelt Tost over de race in Abu Dhabi, waar Rosberg kans had om Hamilton te verslaan in de strijd om de wereldtitel. “Het is frustrerend dat dit allemaal gebeurt in een cruciaal moment in het kampioenschap. Dit jaar laten we Hamilton in de kou staan. Dit jaar komt het allemaal op zijn bord.”