Het Ferrari rode Monza kleurde vrijdag even zilvergrijs: Mercedes maakte de dienst uit in de eerste vrije trainingen, al rekenen de coureurs van het Duits-Engelse team nog nergens op.

In de ochtendtraining was het Lewis Hamilton die de snelste tijd liet noteren en maar liefst een seconde los was van Ferrari’s Sebastian Vettel, die achter Hamiltons teamgenoot Valtteri Bottas op de derde plek eindigde. In VT2 was Bottas vervolgens het snelst, voor Hamilton en Vettel.

Vettel achterstand bedroeg in de tweede training echter nog maar 0.140, wat Hamilton tot de conclusie leidt dat het “wederom erg dichtbij elkaar zit” tussen Mercedes en Ferrari. “Ik denk daarom dat we eenzelfde krachtsverhouding zullen zien als bij de laatste paar races”, vertelt hij.

Hamilton omschrijft zijn vrijdag verder als een goede dag. “We hebben ons testprogramma zonder grote problemen afgewerkt en de balans van de auto lijkt goed. We moeten alleen nog wat meer performance eruit halen”, kaart Hamilton aan, met oog op de kleine verschillen die hij verwacht.

Na afloop van de tweede training laat Hamiltons teamgenoot Bottas zich ontvallen dat hij “in elk geval een beter gevoel” heeft dan vorig weekend in Spa, toen hij het moeilijk had. “Vandaag was een goede dag voor ons”, laat hij dan ook optekenen.

“We gingen aan het begin van de eerste training weliswaar even de verkeerde kant op met de set-up, maar hebben dat in de tweede sessie rechtgezet. Toen voelde de auto goed aan en hij is hier ook sterk. Dat gezegd hebben, mogen we niet vergeten dat het zaterdag en zondag pas echt telt.”

Bottas voelde zich goed in zijn Mercedes W08.