Met een goede motor had McLaren op Spa de eerste startrij veroverd. Dat denkt Fernando Alonso, die tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van België weer eens te maken kreeg met pech aan zijn Honda-motor.

“In Q2 lagen we anderhalve seconde achter, op een circuit waarvan we weten dat we er veel tijd verliezen door de motor”, zegt Alonso. Hij doelt op het gebrek aan vermogen waar Honda al sinds zijn F1-rentree in 2015 mee kampt. “We hadden makkelijk eerste en tweede kunnen worden.”

In werkelijkheid start Alonso zondag als elfde. De Spanjaard leek op weg naar een plek in Q3, tot zijn krachtbron in zijn laatste run in het tweede kwalificatiedeel kuren begon te vertonen.

“De batterij deed het niet, waardoor ik tussen bocht elf en twaalf zes tienden verloor.” Tot dat moment was Alonso naar eigen zeggen bezig aan een verbetering van zijn tijd, waardoor een plek bij de snelste tien gegarandeerd leek.

Ondanks dat de top tien er net niet inzat, probeert Alonso optimistisch te blijven. “Elfde starten op verse banden geeft ons misschien weer een extra kans die we morgen kunnen benutten”, zegt hij. “Over het algemeen was het een heel positieve dag.”

Slipstream
In zijn beslissende ronde, voor de pech toesloeg, werd Alonso op sleeptouw genomen door zijn teamgenoot Stoffel Vandoorne. Die wist van tevoren dat hij 65 plekke gridstraf zou krijgen, en offerde daarom zijn eigen kwalificatieresultaat op door zijn collega te laten slipstreamen.

“Ik bereid me al het hele weekend voor op de race omdat ik weet dat ik achteraan start”, aldus Vandoorne, die morgen zijn eerste thuis-GP rijdt. “Het ging er vandaag dus puur om Fernando te helpen Q3 te halen. Jammer dat het net niet lukte.”

Volgende week, bij de Italiaanse Grand Prix in Monza, is het volgens Alonso weer andersom. “Dit was zo gepland. Dan is het weer mijn beurt.” Alonso bedoelt dat hij dan degene is die nieuwe motoronderdelen nodig heeft en een gridpenalty krijgt. “We maken maar het beste van die straffen.”