Mercedes heeft in besloten kring op Silverstone de F1 W10 EQ Power+ onthuld. Met de nieuwe auto gaan de zilverpijlen op jacht naar hun zesde wereldtitel op rij. Ook Lewis Hamilton kan voor de zesde keer kampioen worden, maar zijn reeks is niet ononderbroken.

Vanwege het tienjarig jubileum van het Formule 1-team introduceert Mercedes een naar eigen zeggen ‘nieuwe kleurstelling’. De verandering is echter beduidend minder radicaal dan de teasers naar aanloop van de presentatie deden geloven.

Bottas reed vanmorgen al een rondje op de kortere International-variant van het circuit van Silverstone. Hamilton heeft vanmiddag de kans gekregen om alvast wat kilometers te maken. Omdat er voor een mediadag strenge restricties gelden, zal de officiële wintertest in Barcelona de echte vuurdoop zijn.

“Niets is vanzelfsprekend”, benadrukt Toto Wolff. “Elk team is een potentiële bedreiging. De regels zijn veranderd en dus moeten we ons opnieuw bewijzen. Iedereen begint weer op nul. Hopelijk komen we in Barcelona sterk uit de startblokken en komen de bevindingen overeen met wat we in de simulator en windtunnel hebben gezien.”

Technisch directeur James Allison noemt de regelwijzigingen, die vooral de voorkant van de auto betreffen, zowel een kans als een uitdaging. “Alle veronderstellingen uit het verleden zijn van tafel geveegd, maar als je snel en slim bent, kun je de concurrentie aftroeven. Maar als je het niet direct onder de knie hebt, loop je achter de feiten aan.”

Mercedes was de afgelopen vijf jaar het te kloppen team in de Formule 1, maar voelt steeds meer de druk van Ferrari. En na de overstap van Renault naar Honda hoopt ook Red Bull zich weer volop in de strijd te kunnen mengen. Desalniettemin zijn Mercedes en Hamilton wederom de grote favorieten bij aanvang van het nieuwe seizoen.

Valtteri Bottas is ervan overtuigd dat hij het zijn teamgenoot Hamilton lastig kan gaan maken, maar zijn eerste uitdaging is toch vooral om weer races te winnen. Ondanks een sterke start van het seizoen bleef de Fin vorig jaar droog staan. Met Esteban Ocon in de wachtkamer weet hij dat hij meer zal moeten laten zien om zijn plek bij Mercedes veilig te stellen.