WTCC-coureur Tom Coronel beleefde weinig plezier aan het openingsweekend in Monza. De Nederlander kwam in de stromende regen niet verder dan een negende en elfde plaats.

De kwalificatie verloopt al niet naar wens. Coronel weet niet door te dringen tot de tweede kwalificatiesessie en dat komt naar eigen zeggen door het missen van een slipstream. “Kijk maar naar mijn maatje Darryl O’Young”, licht Coronel toe. “Die rijdt het hele weekend al achter mij, maar staat tijdens de kwalificatie ineens in de top tien. Hij had een goede slipstream gevonden en dat levert zomaar zeven tienden van een seconde op.”

Op zondag komt de regen met bakken uit de hemel vallen en dat betekent op voorhand al een groot nadeel voor de BMW-coureurs. De achterwielaangedreven 320 TC’s komen in natte omstandigheden tractie tekort ten opzichte van de concurrentie. Tom Coronel is dan ook redelijk tevreden met de negende plaats in race één: “Punten was het doel en dat is ons gelukt.”

In race twee start Coronel, evenals in race één, als veertiende. Hoewel de auto beter is dan in race één, stopt de opmars van de 40-jarige coureur al op de elfde plaats. “De mensen voor mij maakten nu eenmaal minder fouten. Ik had nog een interessant gevecht met Rob Huff en Tiago Monteiro, maar verder was het een race en weekend van niks.”

Vooraan was het een vertrouwd gezicht. Hoewel Chevrolet niet langer meedoet aan het WTCC met een fabrieksteam, waren het wel de Cruze’s van het Amerikaanse merk die het tempo bepaalden. Yvan Muller won beide races, pakte eerder al poleposition en lijkt daarmee de te kloppen man dit seizoen. Het eerste raceweekend sluit hij in ieder geval af met het maximaal aantal punten.