Eerst was er die weerzinwekkende speaker bij de Amerikaanse GP (ladies and gentlemen, Maaaxxx Verstappennn), vervolgens de introductie van het nieuwe (niet overal even enthousiast ontvangen) F1-logo en nu dus het nekschot voor het zo onschuldige fenomeen grid girls. Goed bezig, dat Liberty Media… What’s next? Clignoteurs op de auto’s?

Het onderwerp was vlak na het opmerkelijke nieuws urenlang trending op Twitter. 1 april is nog ver weg dacht ik, toen ik het persbericht opende. Maar de tekst liet niets aan onduidelijkheid over: de grid girl is met ingang van 2018 uit de Formule 1 verbannen. De reden? Ach, de gebruikelijke dooddoeners: het vloekt met ‘de waarden’ van Liberty Media, is niet meer van deze tijd en vrouwonvriendelijk.

Van een firma met wortels in – pak ‘m beet – Saudi-Arabië had ik zo’n besluit nog enigszins kunnen pruimen. Maar een Amerikaanse, zoals Liberty Media? Wie windt zich nou op over een twintigtal verzorgde dames op de grid in een gesponsorde uitdossing? Formule 1 heeft grotere problemen, lijkt me. De tijd dat de grid girls geselecteerd werden op de grootte van borst, bil en zichtbaarheid van hun string (herinnert u zich de Hongaarse GP van vroeger nog?) is al lang voorbij. In Monaco zagen de dames op de grid er afgelopen jaar dankzij een Zwitserse horlogier zo chique en gedistingeerd uit: alsof ze rechtstreeks van de catwalk waren gelopen. Maar modeshows met mooie jongens en meisjes hebben hun langste tijd wellicht ook gehad. Gaat iets of iemand vast over klagen.

Ik heb vorig seizoen voor de rubriek Max’ grid girl in het prachtmagazine Formule 1 veel van hen (kort) gesproken. Ze genoten op het asfalt stuk voor stuk van hun tweedaagse uitzendbaan, glommen van trots. Het woord lustobject kenden ze niet eens. Dichter bij de Formule 1 zouden ze, zo beseften de meiden, nooit kunnen komen. Grid girls en Formule 1, het was een verbond voor het leven. Zo leek het.

Ik hoef op zondagmiddag om half twee nooit meer met collega’s de grid op te wandelen om voor volgers op mijn en Formule 1’s sociale mediakanalen en de lezers van het magazine een foto van en een praatje met de grid girls te maken. De puriteinse rechtenhouder uit het land waar je bij elk sportevenement bijna over kortgerokte cheerleaders struikelt, vindt een selectie beschaafde dames op de grid met rokken tot aan de knie of een getailleerde, smaakvolle broek niet meer gepast.

Op 31 januari 2018 werd de Formule 1 een beetje uitgekleed. Ik ga ze missen, die giechelende grid girls.