Sauber-coureur Felipe Nasr heeft bandenleverancier Pirelli openlijk opgeroepen om in het nieuwe Formule 1-tijdperk – beginnend in 2017 – banden te leveren waarmee coureurs de hele race kunnen pushen.

Nasr doet deze oproep in interview met Autosport, naar aanleiding van de Russische Grand Prix op het Sochi Autodrom. Daar konden Nasr en zijn collega’s, zo stipt hij aan, namelijk de hele race voluit gaan doordat de slijtage van Pirelli’s zachte en superzachte banden er erg meeviel.

“De race in Rusland was heel anders dan die op de circuits die we daarvoor hebben aangedaan. Het was echt heel intens. Je kon er van de eerste tot en met de laatste ronde pushen, want je hoefde niet aan het sparen van de banden te denken”, vertelt Nasr.

“Ik denk dat je daarom ook meer coureurs met technische pech zag uitvallen, want iedereen reed op de limiet en vroeg het uiterste van zijn auto”, redeneert de Braziliaan, die echt enorm heeft genoten van de Grand Prix en meer van dat soort races wil rijden.

“Ik ben dan ook absoluut een voorstander van banden die meer grip geven, sneller zijn, en waarmee je de hele race door kan pushen. Ik denk dat het goed zou zijn als we meer die kan op gaan, ook al valt er ook wel wat voor het managen van bandenslijtage te zeggen, want dat vereist intelligentie.”

Dat de PZero-banden zich zo goed hielden in Sotsji – ondanks dat Pirelli de twee zachtste compounds had meegenomen – komt omdat het Sochi Autodrom weinig van de banden vraagt door het gladde en vlakke baanoppervlak en een layout met weinig lange, snelle doordraaiers.

Dat Nasr zich met zijn oproep op 2017 richt, komt omdat de Formule 1 dan een nieuw tijdperk in wil gaan, met radicale bolides die zo’n vijf seconden per ronde sneller moeten zijn. Pirelli blijft daarbij zo goed als zeker van 2017 tot en met 2019 aan als de enige bandenleverancier.