Adrian Newey vreest dat als de FIA doorgaat met het strakker aantrekken van de regels, de Formule 1 het risico loopt te stagneren. Zo meldt Autosport.

De technisch directeur van Red Bull vindt het frustrerend dat de regels de vrijheid van de auto-ontwerper aantasten: “Als de regels nog strikter worden dan ze nu al zijn, komen we op een gegeven moment op het punt dat de auto puur wordt ontworpen aan de hand van het boekje.”

Terwijl technische vindingrijkheid volgens Newey juist een belangrijk onderdeel van de sport is: “Een van de grootste verschillen tussen Formule 1 en andere sporten is de combinatie tussen man en machine. Als je een geweldige auto hebt en een middelmatige coureur wordt je geen kampioen, heb je een fantastisch coureur en een slechte auto win je ook niet. Dat is Formule 1 voor mij.”

De Brit snapt aan de andere kant wel dat bepaalde technische innovaties uiteindelijk werden verboden. Hij noemt daarbij de dubbele diffusor als een van de voorbeelden: “Die veranderingen waren wat mij betreft onvermijdelijk. Ik denk ook dat met de regels van dit moment technische inventiviteit en de kwaliteiten van de coureur precies goed in balans zijn. Maar we moeten niet de andere kant op slaan.”