Dat Kimi Räikkönen dit seizoen een stuk beter in zijn vel zit dan de voorgaande seizoenen bij Ferrari, is niet alleen te danken aan het betere materiaal waar hij mee werkt, maar ook aan veranderingen in het personeel aan zijn kant van de garage.

In het voorgaande seizoen had Sebastian Vettel geen kind aan zijn teamgenoot, terwijl Fernando Alonso in 2014 maar liefst veertien van de negentien races meer punten scoorde dan Räikkönen. In 2016 heeft Räikkönen zich echter weten te herpakken, en weet hij een geduchte concurrent voor Vettel te zijn. Zoals het er nu voor staat heeft Räikkönen een achterstand op Vettel van maar negen punten, met nog twee races te gaan.

Volgens Räikkönen heeft de ommekeer in zijn vorm vooral te maken met het nieuwe personeel waar hij mee werkt. “Er zijn wat veranderingen aangebracht in het personeel waar ik mee werk, en tot dusver verrichten ze uitstekend werk”, aldus Räikkönen. “Deze jongens zijn ontzettend goed in wat we doen en we werken uitstekend samen, op een bijzonder goede manier. We begrijpen elkaar goed en we hebben dezelfde mening over hoe we bepaalde dingen willen aanpakken.”

Het behalen van succes zit hem in de kleine dingen, aldus Räikkönen. “We zorgen ervoor dat zelfs de kleinste details correct zijn, en niet bijna correct of ongeveer goed. Nee, ze zijn exact zoals ze zouden moeten zijn. Als je die mentaliteit hebt, behaal je je doelen. Er zijn namelijk erg veel kleine dingetjes, en als die allemaal correct zijn heeft dat een grote impact op je rondetijden. Zijn ze niet correct, dan wordt het een optelsom en heeft het een slechte invloed op je rondetijden.”

Ondanks dat de renstal dit seizoen over een auto beschikt die qua rijgedrag goed te begrijpen is, is Räikkönen niet tevreden over hoe het seizoen is verlopen. “De auto is goed, gezien de manier waarop ik kan rijden. Dat helpt. Het is echter niet zo’n goed seizoen geweest. We willen vooraan meedoen om de overwinningen, en als je dat niet bereikt, kan je niet zeggen dat het een goed seizoen is geweest. Het eindresultaat is niet wat we als team zouden willen.”