Fernando Alonso zal in Japan aan de start verschijnen met de nieuwe Honda-motor, waar hij in Maleisië al de eerste twee vrije trainingen mee reed. Honda heeft de data onderzocht en is overtuigd van de prestaties en betrouwbaarheid van de update.

Alonso zette indrukwekkende resultaten neer tijdens de eerste en tweede vrije training in Maleisië. Met de update reed hij naar plek vijf en plek zeven. Na de vrije trainingen werd de oude motor weer in de auto geplaatst, om de nieuwe motor te sparen voor de thuisrace in Japan.

Honda heeft de data geanalyseerd, en is overtuigd dat de verwachte verbeteringen zijn geboekt en de betrouwbaarheid in orde is. Daardoor heeft de motorfabrikant in Japan bevestigd dat Alonso het hele weekend met de nieuwe motor rond zal rijden.

Vooralsnog is het plan om de rest van het seizoen geen nieuwe motoren meer te gebruiken in de auto van Alonso. Jenson Button moet nog even wachten op de update. Honda wilt voorkomen dat het gridstraffen ontvangt voor zijn thuisrace in Japan. Het is daardoor waarschijnlijk dat Button de update bij de volgende race in de Verenigde Staten ontvangt.

Honda steeds creatiever
Fernando Alonso geeft op zijn beurt aan zeer tevreden te zijn met het werk dat door Honda wordt verricht. De verbeteringen zijn zichtbaar, en de Spanjaard meent dat dat onder andere komt omdat de motorfabrikant steeds creatiever wordt in zijn aanpak.

“Ze volgen hun plan. Voor ons kan dat frustrerend zijn, omdat we alles het liefst meteen willen. Er is echter geen magische oplossing in de Formule 1. Alles heeft zijn tijd nodig”, aldus Alonso. “Ze verrichten echter goed werk en ze doen alles wat ze kunnen. De goede resultaten worden zichtbaar en ik denk dat ze iets nadenkender worden over hun aanpak. Als er wordt gekeken naar het design en het proces, worden ze steeds creatiever.”

Tevens merkt Alonso op dat het team tevreden is met de ontwikkeling die wordt getoond, maar dat er wel hard gewerkt moet worden tijdens de winterstop. “Er is vorig jaar een grote stap gezet om te komen waar we nu zijn, maar we hebben een nog grotere stap nodig. We moeten een stap maken van de laatste plekken in Q3, naar podiums en overwinningen.”

“Het is nog steeds mogelijk. We hebben de potentie, de faciliteiten en de getalenteerde mensen. Het is een kwestie van tijd voordat we winnen. We proberen die tijd zo kort mogelijk te maken, dus we zullen zien.”