*

‘Nieuwe kwalificatie pas in Spanje’

Vincent Sondermeijer

Vincent Sondermeijer

27 februari 2016 10:41

‘Nieuwe kwalificatie pas in Spanje’
Racepictures

Het nieuwe eliminatieformat voor de kwalificatie maakt zijn opwachting mogelijk pas bij de Grand Prix van Spanje. Formule 1-baas Bernie Ecclestone noemt tijdgebrek als reden voor het uitstel.

De F1 Strategy Group en de F1 Commissie stemden afgelopen dinsdag unaniem voor de eliminatiekwalificatie. In de nieuwe opzet bestaat de kwalificatie nog steeds uit drie delen die samen een uur duren, met als verschil dat gedurende ieder deel na vaste tussenpozen de langzaamste coureur afvalt. De World Motor Sport Council moet begin maart nog instemmen met het plan.

Een introductie van het kwalificatiesysteem bij de openingsrace in Melbourne gaat volgens Ecclestone hoe dan ook niet lukken. “Het gaat waarschijnlijk in Spanje gebeuren”, zegt de Brit tegen The Independent. “In Australië gebruiken we gewoon nog de oude kwalificatieopzet.” De Grand Prix van Spanje wordt halverwege mei verreden.

Software
De reden van het uitstel, legt Ecclestone uit, is dat er nieuwe timingssoftware moet komen. Het duurt even voor die af is. “Eigenlijk moest het aan het begin van het seizoen al geregeld zijn, maar we hebben niet genoeg tijd. Het is niet eenvoudig om alle software te schrijven.”

Ecclestone stemde dinsdag ook voor de nieuwe opzet. Hij ziet in het idee een goede manier om ‘de startgrid door elkaar te husselen’. “Het moet ervoor zorgen dat degene die het snelste is in de kwalificatie niet ook op pole staat en direct bij de start in de verte verdwijnt”, aldus Ecclestone. “Want als iemand snel is in de kwalificatie, is hij dat nog steeds in de race.”