De nieuwe Toro Rosso – voor het eerst met Honda-motor achterin – krijgt vier dagen voor deze gepresenteerd wordt een shakedown op het circuit van Misano. Volgens technisch directeur James Key verloopt de samenwerking met Honda tot op heden uitstekend.

Toro Rosso presenteert haar 2018-auto op 25 februari in Barcelona, maar de STR13 zal de 21ste al een shakedown krijgen op het Italiaanse Misano, bericht Autosport. Conform het testverbod mogen teams alleen op vooraf bepaalde testdagen testen, maar de shakedown telt als een ‘filmdag’.

Elk team krijgt per jaar twee filmdagen, waarbij per dag niet meer dan honderd kilometer afgelegd mag worden en speciale, niet-representatieve, banden van Pirelli gebruikt dienen te worden. Voor Toro Rosso worden dit de eerste kilometers met de nieuwe Honda-motor achterin haar auto.

Toro Rosso gebruikte afgelopen seizoen motoren van Renault, maar die relatie eindigde in onmin. De overstap naar Honda betekent dat Toro Rosso voor het eerst fabriekssteun heeft, wat ‘een wereld van verschil’ is, vertelt technisch directeur Key aan Racer.com.

Toro Rosso’s technisch directeur James Key.

“Het is nieuw voor Toro Rosso zo’n nauwe en sterke band met een motorleverancier te hebben. Het is een zeer welkome situatie. Honda is geweldig om mee te werken. We hebben een duidelijk gemeenschappelijk doel en de samenwerking verloopt tot op heden uitstekend.”

Key ziet ook geen reden om te denken dat dit zal veranderen, zegt hij. “We zijn zeer transparant en eerlijk naar elkaar toe.” Key denkt zodoende dat Toro Rosso en Honda komend jaar ‘wel eens voor wat verrassingen kunnen zorgen’.

Data teampresentaties 2018
22 februari – Ferrari, Mercedes
23 februari – McLaren
25 februari – Toro Rosso, Force India