Een nieuw seizoen betekent vaak nieuwe regels. De auto’s van 2019 zullen op het eerste gezicht niet veel afwijken van die van vorig jaar maar er zijn zeker merkbare verschillen. En niet alleen de auto’s zullen anders zijn, de FIA heeft ook enkele nieuwigheden bedacht voor het gebeuren er omheen. Een overzicht.

De auto’s van nu zorgen voor teveel ‘vuile lucht’, vindt de FIA. Hoe meer de lucht verstoord wordt door de aerodynamica van de auto’s, hoe moeilijker het is om dicht op de voorganger te rijden. De FIA is daarom aan de slag is gegaan met nieuwe aerodynamische regelgeving.

Lees ook: Steiner: ‘Nog grotere verschillen in 2019 door nieuwe regels’

Lomper aanzicht
De grootste verandering zit hem in de voor- en achtervleugels van de wagens. Er is al veel over gezegd, niet iedereen is enthousiast (zoals bij elke verandering). Er zijn vraagtekens of het beoogde resultaat, meer racen en meer inhalen, realistisch is. De voorvleugels zullen simpeler worden vormgegeven, ze zien er wat lomper uit dan die van 2018. Ze zijn 20 centimeter breder, 2 centimeter hoger en worden 2,5 centimeter dichterbij de neus gemonteerd.
(Tekst gaat verder onder de foto)

Hoger, breder en geen ingewikkelde vleugelspaghetti aan de uiteinden. Foto: Sutton Images

Waar er voorheen nog weleens een ingewikkelde brei van vleugeltjes aan de uiteinden werden bevestigd, zullen de endplates (de verticale vlakken aan de uiteinden) volledig vlak zijn. Het grotere oppervlak van de vleugel in combinatie met de vlakke uiteinden zorgt er voor dat de vleugel louter downforce genereert.

Daarmee zou het makkelijker moeten zijn dichter achterop een tegenstander en in diens ‘vuile lucht’ te rijden. Het aantal minivleugeltjes aan de onderkant wordt gelimiteerd naar twee. Op deze moet de lucht die onder de auto vandaan komt minder ‘vuil’ zijn.

Lees ook: Wolff: Nieuw reglement voor 2019 kan rangorde flink veranderen

Hogere achtervleugels
Ook de achtervleugel is dus onder handen genomen. Ze zullen 2 centimeter hoger zijn, daarmee wordt de ‘rooster tail hoger’. De vuile lucht wordt hoger de lucht in gestuurd, denk aan de spray die zichtbaar is als de auto’s in de regen rijden. De achtervleugels worden breder, 10 centimeter, allemaal om meer slipstream te creëren. Om het inhalen nog meer te bevorderen wordt de DRS-opening groter, de 2 centimeter moet voor 25 procent meer snelheid zorgen dan de DRS van 2018.

De bargeboards aan de zijkant van de auto worden verder aan banden gelegd. Ze worden 15 centimeter kleiner, komen 10 centimeter dichterbij de vooras van de auto om aan te sluiten op de luchtstroom van de voorvleugels. De brake ducts, de luchthappers voor de remmen, kunnen straks niet meer ‘misbruikt’ worden om downforce mee te creëren. De FIA denkt ook met deze twee laatste maatregelen voor minder vuile lucht te zorgen achter de auto zodat coureurs elkaar makkelijker kunnen volgen.

Kogelwerende helmen
De helmen van nu zijn al de veiligste van de wereld, stelt de FIA. Toch zullen coureurs in 2019 een nieuwe, nóg sterkere helm dragen ter bescherming van het hoofd. Het meest zichtbare verschil is de plek van het vizier in de helm, die zit een centimeter lager.

De samenstelling van de helm moet er voor zorgen dat deze bestand is tegen brokstukken die met snelheden tot 250 kilometer per uur de helm treffen. Er zijn gewichten op gegooid, er is met kogeltjes geschoten op het vizier en de helmen zijn ook bestand tegen temperaturen tot 800 graden.
(Tekst gaat verder onder de foto)

Je kan het zo gek niet bedenken deze nieuwe helmen zijn er tegen bestand. Foto: F1.com

Achterlichten
De coureurs krijgen nieuwe handschoenen. De biometrische wanten hebben ingenaaide sensoren die de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed zullen meten. Op deze manier krijgen de doktoren in het geval van een ongeluk meteen noodzakelijke informatie die kan helpen bij de hulpverlening.
Een andere opvallende verandering is de toevoeging van twee extra achterlichten. Deze ledstrips zullen alleen aangezet worden zodra de coureurs op intermediates of fullwets rijden.
(Tekst gaat verder onder de foto)

Ledstrips op de achtervleugels, ze gaan aan zodra er op regenbanden wordt gereden. Het licht in het midden blijft gewoon zoals het was.

Er mag meer benzine meegenomen worden naar de start van de race. De FIA hoopt daarmee dat coureurs langer en het liefst de hele race voluit kunnen rijden in plaats benzine te moeten sparen.

Het pallet aan kleuren voor de verschillende banden verdwijnt ook. Elke race hebben teams de keuze uit de harde witte band, de gele medium band of de rode zachte band. Pirelli stelt elk weekend een selectie van banden samen, deze wordt gekozen uit vijf types rubber.

Goed nieuws voor de wat zwaardere coureurs: het gewicht van het stoeltje en de coureur moet minstens 80 kilo zijn. De lichtere coureurs zullen de 80 kilo moeten volmaken met extra gewicht in de cockpit. De auto’s zelf worden nu apart gewogen en mogen met 740 kilo (exclusief brandstof) iets zwaarder zijn.

De race wordt voortaan niet alleen afgevlagd zoals dat traditioneel gebeurde met de zwart-wit geblokte vlag. Er komt ook een panel. boven de finishlijn te hangen met daarop de zwart-wit geblokte vlag. En niet onbelangrijk: bij een herstart mag er niet eerder ingehaald dan de finishlijn.

Voortaan niet alleen de finishvlag maar ook een digitaal finishpanel.