De Grand Prix van Nederland staat nog niet met datum en al op de Formule 1-kalender, maar de kans is groot dat deze zoals verwacht in de eerste of tweede week van mei gehouden wordt. De sport wil daar ruimte voor maken op de kalender, met twee back-to-backs begin 2020.

Dat er nog geen datum vaststaat, meldt Formule 1-topman Chase Carey tijdens de persconferentie op Circuit Zandvoort zelf: “Er is nog geen datum, want de racekalender is nog niet rond. Dat is waarschijnlijk pas over een maand of twee het geval. Althans, vorig jaar hadden we de kalender pas in augustus rond, maar het streven is nu een maand of twee”, aldus de Amerikaan.

De prominenten na het tekenen van het contract voor de GP van Nederland. Foto: ANP.

Wat Carey wel kan loslaten, is dat de Grand Prix ‘rond deze tijd van het jaar zal zijn’. “Vóór Monaco”, zegt hij, hetgeen aansluit bij eerdere berichten dat de Grote Prijs van Nederland een plekje begin mei krijgt.

Monaco staat de laatste jaren immers traditioneel voor het laatste weekeinde van mei op de kalender. Daar voor staat nu nog Spanje, een race waarvan de toekomst onzeker is, maar zeker niet gezegd is dat deze gaat verdwijnen. En, zo vertelde algemeen directeur Joan Fontserè FORMULE 1 afgelopen weekend: hoewel in Barcelona ook later in het jaar geracet kan worden, ligt de voorkeur absoluut bij het voorjaar.

Lees ook: Registratie voor kaartverkoop GP van Nederland start 27 mei

Back-to-backs bij seizoensstart
Tegelijkertijd is er ook speelruimte op de kalender, zo lijkt. FORMULE 1 heeft geleerd dat de sport van zins is seizoen 2020 wederom half maart af te trappen met de Grand Prix van Australië. In tegenstelling tot in 2019 naar alle waarschijnlijkheid back-to-back met de Grote Prijs van Bahrein. Zo wordt op de kalender dan al een week ’tijdwinst’ geboekt.

Twee weken daarna volgt dan China, met de Formule 1 die eraan denkt direct de week daarop de nieuwe race in Vietnam in te roosteren. Ook back-to-back, dus. Zo komt er twee weken daarna, eind april ruimte vrij, terwijl er zo verder genoeg speelruimte is voor Nederland en/of Spanje alvorens vervolgens naar Monaco te gaan. De race in Azerbeidzjan komt dan halverwege het Europese deel van het seizoen.

Lees ook: Bevestigd: Zandvoort voor zeker drie jaar op Formule 1-kalender

Circuit Zandvoort. Foto: Chris Schotanus.