In aanloop naar het nieuwe seizoen stellen we bij FORMULE 1 de vier rookies van 2019 voor. De jongste van de vier nieuwe gezichten is Lando Norris, die 19 jaar is als het seizoen in Australië van start gaat.

McLaren en het opleiden van talenten: het is een combinatie die de laatste jaren geen succesformule bleek. De Britse renstal probeerde het met Sergio Pérez (2013), Kevin Magnussen (2014) en Stoffel Vandoorne (2017-2018), maar geen van de drie verbleef lang in Woking. Lando Norris is de nieuwste McLaren-telg die voor de leeuwen gegooid wordt. Het spreekt in zijn voordeel dat hij de oogappel is van CEO Zak Brown.

Norris won afgelopen seizoen één race in de Formule 2.

Een ding hebben Norris en zijn voorganger Vandoorne in ieder geval gemeen: ze hebben beiden een vrijwel perfect CV opgebouwd in de verschillende opstapklassen. Op 14-jarige leeftijd debuteerde Norris al in de autosport, waarna de titels snel volgden. De jonge Brit werd achtereenvolgens kampioen in de MSA Formula (2015), Formule Renault (2016), Toyota Racing Series (2016) en de Europese Formule 3 (2017). De financiële steun van vader Adam Norris heeft daar waarschijnlijk aan bijgedragen, maar dat Norris talent heeft staat buiten kijf. McLaren lijfde hem voor 2017 en 2018 daarom in als testcoureur.

Bliksemstart in Formule 2
Dat Norris wel degelijk te verslaan is, bleek afgelopen seizoen in de Formule 2, toen hij voor Carlin reed. Bij de openingsrace in Bahrein won de McLaren-protegé direct, maar daarna kwam de klad erin. Norris scoorde nog acht podiums, maar wist geen race meer te winnen. In het kampioenschap werd hij afgetroefd door landgenoot George Russell. Norris maakte desondanks genoeg indruk op Brown om een Formule 1-stoeltje af te dwingen. Vandoorne kreeg de zak, Norris werd ingelijfd als McLarens nieuwe troef.

McLaren-CEO Zak Brown heeft vertrouwen in Norris’ kwaliteiten.

McLaren deed er vervolgens alles aan om zijn pupil zo goed mogelijk klaar te stomen. Na de bekendmaking dat Norris in 2019 voor het team zou gaan rijden, mocht de coureur uit Bristol direct een aantal vrijdagtrainingen afwerken. Norris reed in totaal zeven vrije trainingen en deed zo waardevolle Formule 1-ervaring op. Die zal hij nodig hebben bij het interne duel met Carlos Sainz, die met zijn vier seizoenen Formule 1 inmiddels een ervaren coureur is.

Niet bang
Brown heeft al toegezegd dat men niet te snel moet oordelen over de onervaren Norris. “De Formule 1 is een wereld waarin altijd snel geoordeeld wordt, maar we moeten ervoor waken na drie races al een oordeel over Lando te vellen”, zei hij onlangs bij Crash.net. Norris krijgt van zijn team dus de tijd om te leren. De rookie stelt zichzelf als doel om “consistent snel te rijden en grote fouten te voorkomen”.

Volgens McLaren heeft Norris een ‘meerjarige deal’ getekend bij McLaren, wat vertrouwen in zijn kunnen uitspreekt. Norris is op zijn beurt dan ook niet bang voor een scenario als Vandoorne, die na twee moeizame jaren de Formule 1 moest verlaten. “Ik focus alleen op mezelf”, vertelt Norris aan Auto, Motor und Sport. “Als Carlos (Sainz, red.) me in de eerste race verslaat, zal ik precies analyseren waar hij sterker was. Ik heb een heel seizoen om te leren en aan te passen. Ik maak me op dit moment geen zorgen.”