McLaren en de rest van de sport moeten nieuwkomer Lando Norris de tijd geven om te wennen aan de ‘wrede’ Formule 1. Dat stelt McLaren-CEO Zak Brown, die verder aangeeft dat het Britse team haar lesje wel heeft geleerd van hoe het met Norris’ voorganger Stoffel Vandoorne gelopen is.

De negentienjarige Norris maakt komen seizoen zijn debuut in de Formule 1 en is ‘overduidelijk zeer getalenteerd’, zo vertelt Brown aan Crash.net, maar: “Hij stapt in bij een lastig team en we moeten dus geduld met hem hebben.”

Dat Brown zijn eigen renstal als ‘lastig’ omschrijft, is niet verwonderlijk gezien het tegenvallende jaar McLaren achter de rug heeft en het gegeven dat het middenin een reorganisatie zit. “En het is heel anders om bij een team te beginnen dat zich opnieuw aan het opbouwen is dan bij een team waarmee je meedoet om de titel”, weet Brown.

Lees ook: Reorganisatie McLaren krijgt vorm, maar is nog niet rond

Wat Brown verder beseft, is dat Norris als nieuwkomer beginnersfouten zal maken, voor hem nieuwe circuits moet leren kennen en met Carlos Sainz een sterke teamgenoot naast zich heeft. “Wat wij dus moeten doen, is hem de gelegenheid geven zich te ontwikkelen en zowel intern als naar de buitenwereld toe de verwachtingen temperen.”

‘Niet te snel oordelen’
De Formule 1 kan namelijk een harde omgeving zijn, haalt Brown aan. “Kijk naar Charles Leclerc: na zijn eerste twee of drie races werd er gevraagd of hij wel in de Formule 1 moest zitten, maar inmiddels is hij Ferrari-coureur.”

Lees ook: Norris naar McLaren in 2019: ‘Een droom die uitkomt’

“De Formule 1 is een wereld waarin altijd snel geoordeeld wordt, maar we moeten er dus voor waken na drie races al een oordeel over Lando te vellen.”

Voorbeeld Vandoorne
McLaren waakt er verder voor dat Norris net als voorganger Vandoorne in een situatie terechtkomt waarin het ‘om welke reden dan ook gewoon niet werkt’. “Want we weten dat Stoffel een extreem goede coureur is”, zegt Brown.

Lees ook: McLaren-baas Brown had liever een agressievere Vandoorne gezien

Volgens de Amerikaan draagt McLaren ook een deel van de verantwoordelijkheid voor Vandoorne’s twee tegenvallende jaren in dienst van het team uit Woking en zet het zich ervoor dat met Norris te voorkomen. “Want we zitten uiteraard niet op een herhaling daarvan te wachten.”