Stoffel Vandoorne had best wat meer van zich af mogen bijten in zijn periode bij McLaren. Dat vindt McLaren-CEO Zak Brown. De Belg heeft nog drie races voor de boeg bij de Britse renstal voordat hij de overstap maakt naar de Formule E. 

Lees ook: Officieel: Vandoorne maakt overstap naar Formule E met HWA

Het zijn op zijn zachtst gezegd niet de meest succesvolle twee jaren geweest voor Vandoorne. Hij kwam binnen als grote belofte, had net de GP2-titel veroverd. Maar het was misschien wel het slechtst denkbare moment om bij McLaren terecht te komen. Het team uit Woking brak na afloop van het vorige seizoen met Honda en dacht met Renault inhaalslag te kunnen maken. Dat is niet gelukt. Fernando Alonso reed dan nog 50 punten bij elkaar maar de Belg staat op een schamele 8 wereldkampioenschapspunten.

www.sutton-images.com

‘Fernando laat zich horen’
Vandoorne had ogenschijnlijk moeite om uit de schaduw te treden van de ‘larger-than-life’ Fernando Alonso, denkt Brown. “Als Fernando iets niet zint, dan twijfelt hij niet om dat hardop te zeggen”, zegt Zak Brown tegen het Belgische RTBF. “Voor Stoffel was het misschien moeilijk om dat in deze moeilijke omstandigheden ook te doen. Hij is niet te ‘corporate’ geweest, het is een hele aardige gozer. Maar hij had misschien wat agressiever kunnen zijn in zijn tijd bij ons.”

Alonso, de man die Vandoorne tot nu in elke kwalificatie de baas is geweest, snapt de lastige situatie waarin de Belg heeft gezeten. “Stoffel had de pech nu bij McLaren te zitten, hij had geen geluk met de auto’s die hij tot zijn beschikking had in die twee jaar”, aldus de tweevoudig wereldkampioen.

“Ik denk dat een verandering goed voor hem is. Hij heeft in alle categorieën gewonnen. Formule 1 is helaas de enige klasse in autoracen waar talent niet genoeg is om de tekortkomingen van je auto te compenseren.”