Beter iets dan niets. McLaren-coureur Lando Norris streed tot de laatste snik en dat leverde hem een punt en een uitverkiezing tot Driver of the Day op. Gaandeweg de race stapelden de problemen zich op voor de jonge Brit: “Dat heeft ons wat punten gekost.”

Bij de start moest de van de vierde stek begonnen Norris zijn teamgenoot Carlos Sainz laten gaan. Niet veel later was hij het slachtoffer van de overmacht aan Ferrari-vermogen van Sebastian Vettel. Een zevende plek leek het maximale te zijn en Norris zou er tevreden mee zijn geweest.

Lees ook: Hamilton domineert Franse Grand Prix, zesde één-twee voor Mercedes

Een probleem met de hydrauliek zorgde voor problemen met de DRS, het differentieel en de stuurbekrachtiging. “Ja, de falende DRS was het begin van de vele problemen”, aldus Norris bij Ziggo Sport. “Ik weet nog niet precies hoe en wat maar ik kon er in ieder geval niets doen. Zevende was heel leuk geweest maar vandaag zat er niet meer in dan de tiende plek.”

Al met al een prima weekend voor McLaren, Sainz finishte als zesde, Norris als tiende.

De ranke Brit is niet de meest gespierde van het stel maar moest aan de bak toen de stuurbekrachtiging van zijn auto kuren kreeg. “Die werkte nog maar half, gelukkig viel het niet helemaal weg. Dan was ik rechtdoor gegaan. Maar vooral bocht 11 was heel zwaar, die reed ik met mijn elleboog tegen de cockpitrand aan om het stuur te kunnen houden. Dat was niet ideaal, nee. Ik heb er alles aan gedaan.”

Lees ook: Verstappen: ‘Ik heb alles gegeven wat erin zat’

Norris knokte zich naar het einde van de race, had in de laatste ronde Ricciardo, Räikkönen en Hülkenberg als een roedel hongerige hyena’s achter zich. Hij verdedigde zich met hand en tand maar moest zich gewonnen geven. Alle drie de hyena’s passeerden Norris op het laatste Mistral Straight. Zijn vechtlust werd echter erkend door de tv-kijker die Norris verkoos tot Driver of the Day.

“Toen ik terugreed naar de pits na de race was ik echt even chagrijnig. Ik kreeg nog wel een glimlach op mijn gezicht toen ik van de uitverkiezing hoorde. Zelfs met deze problemen hebben we nog een punt gewonnen, beter dan helemaal niets.”