*

Hamilton domineert Franse Grand Prix, zesde één-twee voor Mercedes

Vincent Malafronte

Vincent Malafronte

23 juni 2019 16:55

Hamilton domineert Franse Grand Prix, zesde één-twee voor Mercedes
Motorsport Images

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Frankrijk gewonnen. De Brit reed met overmacht vanaf poleposition naar de overwinning, op ruime afstand gevolgd door teamgenoot Valtteri Bottas. Daarmee was het tevens de zesde één-twee overwinning voor de zilverpijlen dit seizoen. Charles Leclerc mocht op gepaste afstand als laatste man naar het podium.

De eerste 500 meter bleek een kwestie van afhouden, beide Mercedessen kwamen de eerste bochten zonder schade door en lieten de rest achter zich. Terwijl Lewis Hamilton in de eerste fase aan het stampen was, verschalkte Sebastian Vettel binnen enkele rondes beide McLarens. Hij opende nog de jacht op Max Verstappen maar wist het gat niet verder te dichten dan drie seconden. De vijfde plek was gelijk ook het maximale dat er vandaag inzat voor de Duitser.

Eén-stopper beste keuze
De reguliere pitstops vonden al vroeg in de race plaats. Antonio Giovinazzi wisselde in ronde acht zijn zachte banden in voor de harde band en wisselde later nog een keer naar medium. De mannen die op medium van start gingen, kwamen vanaf ronde 17 binnen, om naar de harde band te wisselen. De coureurs die op de harde band waren gestart kwamen vanaf ronde 32 binnen, om te wisselen naar medium. Het gros van de coureurs reed dus een één-stop strategie.

Hamilton zoals we hem dit jaar altijd zien: blij. © Motorsport images.

Na de pitstops veranderde weinig aan de volgorde en kregen we een vrij saaie slotfase te zien. Hamilton bleef stampen alsof zijn leven ervan afhing en reed Bottas op ruim achttien seconden achterstand. Leclerc volgde kort achter Bottas op de derde plek en leek in de laatste ronde zelfs nog een serieuze aanval op de Fin te kunnen wagen.

Verstappen reed van plek vier naar plek vier, gevolgd door Vettel. De Renaults, McLarens en Kimi Räikkönen maakten de top tien compleet. Het extra punt voor de snelste ronde ging naar Vettel, die in de laatste ronde wisselde naar de zachtste band. De enige uitvaller was Romain Grosjean.

© Motorsport images.

Resultaten GP Frankrijk 2019 – Race

1Formule1
1:24:31.198
25
2Formule1
3Formule1
+ 18.985
15
4Formule1
+ 34.905
12
5Formule1
+ 1:02.796
11
6Formule1
+ 1:35.462
8
8Formule1
9Formule1
+ 1 ronde
2
10Formule1
+ 1 ronde
1
11Formule1
13Formule1
14Formule1
17Formule1
+ 1 ronde
18Formule1
+ 2 ronden
19Formule1
20Formule1
+ 9 ronden
Ga naar alle GP Frankrijk 2019 uitslagen
Vincent Malafronte

Vincent Malafronte

Vincent Malafronte (1995) groeide op tijdens het Schumachertijdperk, maar begon de sport pas intensief te volgen na het (eerste) pensioen van zijn jeugdheld. Kwam in 2018 bij FORMULE 1 terecht, waar hij vooral schrijft tijdens de Grand Prix weekenden. Hij is geïnteresseerd in de laatste nieuwtjes en geruchten, achtergrondverhalen, het politieke spel in het miljoenencircus en de roemruchte geschiedenis van de Formule 1. Daarnaast heeft hij belangstelling voor de Formule E, geschiedenis en luchtvaart.