Het is het gesprek van de dag na de Grand Prix van Brazilië: het incident tussen Esteban Ocon en Max Verstappen. Verstappen zag een zekere zege in rook opgaan door een onhandige actie van de Fransman. Ocon gaf na de race tekst en uitleg over het incident.

“Ik kwam uit de pits met verse banden. Ik zat twee ronden klem achter Max. De eerste ronde had ik veel snelheid achter hem, de tweede ronde zei het team: als je je wilt ontdoen van een ronde achterstand, kan dat”, aldus Ocon voor de camera bij Ziggo Sport. “Dus ik kwam aan de buitenkant van Max, net zoals ik dat deed bij Fernando en veel andere coureurs. Als ik eenmaal naast hem zit, kan ik niet verdwijnen. Toen hadden we contact.”

Ocon kreeg een stop-and-go van 10 seconden voor het incident. Foto: Sutton.

Op de baan ging het dus mis. Wat Ocon vooral dwarszit, is dat Verstappen hem na de race opzocht. “Ik ben erg teleurgesteld door Max’ gedrag na de race. Hij kwam naar de weegschaal en duwde me flink, zei dat ik een pussy was. De FIA moest hem tegenhouden omdat hij me zou gaan slaan. Erg onprofessioneel gedrag van hem.”

Ocon is niet van mening dat hij Verstappen, de leider van de race, van de baan heeft gereden. “Ik tikte hem er niet uit, ik zat naast hem. Ik spinde ook. Als je vecht om de leiding, kun je wel wat voorzichtiger zijn en minder risico nemen.”

De wedstrijdleiding gaf Ocon een stop-and-go-penalty van 10 seconden voor zijn actie. Onterecht, stelt de Mercedes-junior. “Er is geen regel dat je jezelf niet van een ronde achterstand kunt ontdoen. Ik zal het incident nakijken, als de stewards vinden dat ik een straf verdien, dan verdien ik die misschien ook. Ik moet het nog nakijken, maar ik vind nu dat het onterecht is.”