Esteban Ocon maakt in 2020 zijn comeback in de Formule 1 en doet dat bij Renault. De Fransman die bij het ingaan van de zomerstop nog op poleposition leek te staan voor het Mercedes-zitje naast Lewis Hamilton, strijkt volgend jaar dus toch naast Daniel Ricciardo neer bij het Franse fabrieksteam.

De 22-jarige Ocon, van 2016 t/m 2018 goed voor vijftig Grands Prix en 136 punten voor Manor, Force India en Racing Point, keert zo na een seizoen aan de zijlijn terug in de koningsklasse. Hij heeft daarbij een deal voor twee jaar getekend met Renault.

Ocon zelf is uiteraard zeer blij in 2020 weer op de grid te staan. “Ik ben er trots op voor Renault te mogen rijden”, reageert hij. “Ik ben in Enstone (fabriek, red) opgegroeid, al lang verbonden met dit team.” Dat hij daarbij ook nog eens bij het team uit zijn thuisland mag instappen, maakt het extra mooi. “We hebben grote ambities.”

In zekere zin komt met de move van Ocon naar Renault de deal rond die een jaar geleden nog te elfder ure afketste: Ocon was toen zo goed als rond met het Franse team, maar toen dat de kans kreeg Ricciardo binnen te halen, greep het die en liet het de optie op Ocon varen.

Lees ook: Ocon voelt zich completer: ‘Kennis die ik heb opgedaan bij Mercedes is onbetaalbaar’

Renault-teambaas Abiteboul.

Dat Renault Ocon nu wel heeft gestrikt, betekent dat hij breekt met broodheer Mercedes, dat hem sinds 2015 in haar talentenprogramma had en waarvoor hij afgelopen seizoen testcoureur was. Bij Renault wordt hij hoe dan ook met open armen verwelkomd. “We zijn blij dat we de komende twee jaren met Esteban kunnen werken. Hij is snel, professioneel en neemt waardevolle ontwikkelingservaring mee van zijn jaren bij Mercedes, de regerende wereldkampioen”, zegt teambaas Cyril Abiteboul.

“Ik wil Nico (Hülkenberg, red) bedanken voor zijn jarenlange inzet”, vervolgt de Renault-chef, die de toekomst van de Franse fabrieksformatie zonnig inziet met Ocon naast Ricciardo. De rijdersbezetting voor 2020 is daarmee rond, wat betekent dat Hülkenberg voor 2020 op zoek moet naar een nieuw zitje. Hij kan mogelijk bij Haas terecht.

Lees ook: Villeneuve: ‘Natuurlijk moet Mercedes doorgaan met Bottas, zou geen risico nemen met Ocon’