Oud-Formule 1-coureur Jacques Villeneuve vindt het onbegrijpelijk dat Mercedes-teambaas Toto Wolff overweegt om Valtteri Bottas te vervangen. De Canadese wereldkampioen noemt het een risico om voor Esteban Ocon te gaan, terwijl Bottas ‘regelmatig sneller is’ dan Hamilton.

De laatste tijd nemen de geruchten toe dat Bottas vervangen zou worden bij Mercedes door Ocon. De Fin zou namelijk tegenvallend presteren. Villeneuve snapt niet waarom Wolff zou overwegen om het duo Hamilton-Bottas te ontmantelen. ”Waarom zou je dat doen?”, vraagt de Canadees, tegenwoordig analist voor Franse en Italiaanse betaalzenders, zich af. ”Natuurlijk moet Mercedes doorgaan met Bottas. Hoe vaak hebben ze dit seizoen P1 en P2 gehaald?”, aldus de oud-Formule 1-coureur.

Momenteel staat Bottas tweede in het kampioenschap met 188 punten, terwijl zijn teamgenoot Lewis Hamilton aan de leiding gaat met 250 punten. Bottas versloeg Hamilton in Australië en Azerbeidzjan, maar moest vijf keer genoegen nemen met de tweede plaats, achter zijn teamgenoot. Villeneuve vindt dat de 29-jarige Fin prima presteert. ”Bottas is regelmatig sneller dan Hamilton, scoort zijn punten. Als hij nou elke race een halve seconde langzamer zou zijn dan Lewis, zoals vorig jaar: oké, dan kan je hem vervangen. Maar dat is niet het geval”, aldus de voormalig wereldkampioen.

Lees ook: Bottas weet: ‘Ik heb een plan B en misschien ook plan C nodig als Mercedes niet met me verder wil’

Door de laatste paar races zijn de geruchten over een mogelijke vervanging toegenomen. Bottas heeft sinds Azerbeidzjan niet meer gewonnen, crashte tijdens de Grand Prix van Duitsland vanaf de derde plaats en in Hongarije eindigde hij als achtste, nadat hij zijn voorvleugel kapot reed bij de start. Ondanks de teleurstellende resultaten ziet Villeneuve Ocon niet als de beste optie voor Mercedes. ”Waarom zou je Ocon nemen? Die heeft zich nog helemaal niet bewezen. Ik weet niet hoe goed hij precies is en zou dat risico nooit nemen”, aldus de Canadees.

Wil je alles weten over het ‘silly season’ in de Formule 1? In de nieuwste editie van FORMULE 1, nr. 12, kom je alles te weten over de rijderscarrousel, lees je een uitgebreid interview met Max Verstappen en geeft Olav Mol alle coureurs cijfers. Daarnaast ga je met de gratis Spa Special goed voorbereid naar de Grand Prix van België. FORMULE 1 nr. 12 is nu in de winkel te koop of hier te bestellen.