*

Officieel: Gasly neemt zitje Kvyat over

Daan de Geus

Daan de Geus

26 september 2017 12:16

Officieel: Gasly neemt zitje Kvyat over
Red Bull

Pierre Gasly neemt ‘de komende races’ de plek van Daniil Kvyat over bij Toro Rosso. Kvyat blijft wel onderdeel van de Red Bull-familie.

Toro Rosso specificeert niet om hoeveel races het gaat en of het de volledige rest van 2017 betreft, maar teambaas Franz Tost laat weten de wissel als een mogelijkheid te zien om Gasly ‘tijdens een echt en volledig raceweekend te evalueren’.

“Toro Rosso bestaat om jonge coureurs de Formule 1 in te brengen en dat doen we nu met Pierre. Hij was al een tijdje de volgende wachtende in de rij en heeft deze kans verdiend door in 2016 de GP2 te winnen en zich dit jaar tot titelkandidaat te ontpoppen in de competitieve Super Formula.”

Door Gasly het zitje van Kvyat te geven, kan Toro Rosso straks volgens Tost met meer informatie een beslissing maken wat betreft haar rijdersduo voor 2018. Red Bulls juniorteam, waar Carlos Sainz eind dit jaar vertrekt, heeft namelijk nog geen coureurs vastgelegd voor volgend jaar.

Gasly zelf spreekt uiteraard woorden van dank uit aan Red Bull, Toro Rosso en Helmut Marko, het hoofd van Red Bulls talentenprogramma. “Dit is een geweldige mogelijkheid voor me. Ik heb ook het gevoel dat ik niet beter voorbereid zou kunnen zijn, door het werk dat ik dit jaar als derde rijder voor Red Bull heb gedaan.”

Kvyat, 23, wordt ondertussen voor de tweede keer in anderhalf jaar opzij gezet, nadat hij in 2016 na vier races al van Red Bull Racing naar Toro Rosso werd teruggeplaatst. Toen hield hij er dus nog een zitje bij het B-team aan over, maar voor nu moet hij (voorlopig?) toekijken.

Zoals Toro Rosso aangeeft, blijft Kvyat wel bij de Red Bull-familie. Tost maakt dat ook duidelijk. “Daniil heeft zijn ware potentieel dit jaar om uiteenlopende redenen – waaronder technische pech, maar ook fouten die hijzelf maakte – niet kunnen laten zien. Dat is waarom we hem de komende races niet inzetten.”