In navolging van Red Bull en Ferrari heeft ook het team van Sauber aangekondigd zich terug te trekken uit de constructeursorganisatie FOTA. Over het lidmaatschap van Toro Rosso bestaan eveneens twijfels.

 

Het Britse Autosport maakte eind vorige week bekend dat Ferrari en Red Bull de FOTA hebben verteld dat ze de organisatie gaan verlaten en dit conform de daarvoor afgesproken opzegtermijn vanaf begin februari zullen doen.

 

De beide topteams hebben geen vertrouwen meer in de slagvaardigheid van de FOTA, nu vooral de discussie over de plannen om de kosten te besparen continu spaak lopen.

 

In navolging van Ferrari en Red Bull heeft ook Sauber nu aangegeven zich uit de FOTA terug te trekken, zo bericht Autosport. Een woordvoerder van het team laat aan de Britse publicatie weten dat het klopt dat de formatie uit Hinwil de FOTA verlaat, maar wil geen toelichting geven over de aanleiding voor het vertrek.

 

Sauber staat er echter om bekend dat het in politieke zaken wel vaker de kant van Ferrari kiest, aangezien het motoren van de Italiaanse fabrikant gebruikt en tevens warme banden met de renstal onderhoudt.

 

Door het aanstaande vertrek van Sauber, Ferrari en Red Bull en de eerdere opzegging van HRT aan het begin van 2011, zijn er nu vier teams die geen FOTA-lid meer zijn. Mogelijk komt daar op korte termijn nog een vijfde renstal bij, aangezien het verdere lidmaatschap van Red Bulls tweede team Toro Rosso twijfelachtig is.

 

Het zou namelijk niet meer dan logisch zijn dat Toro Rosso het voorbeeld van de grote broer Red Bull Racing volgt en zich uit de FOTA terugtrekt om één lijn te trekken. Wat er verder op wijst dat Toro Rosso de FOTA gaat verlaten, is het feit dat het team afgelopen dinsdag geen vertegenwoordiger had afgevaardigd naar de meest recente vergadering van de belangenorganisatie voor teams.

 

Zoals gezegd duurt het nog twee maanden voordat Ferrari, Red Bull, Sauber en mogelijk ook Toro Rosso officieel geen FOTA-leden meer zijn. Als ze inderdaad besluiten de koepelorganisatie te verlaten, blijven er nog maar zeven FOTA-leden over: McLaren, Mercedes, Renault/Lotus, Williams, Force India, Virgin en Lotus/Caterham