FORMULE 1 viert dit jaar het 25-jarig jubileum en daarom blikken we dit jaar zo nu en dan terug met mensen die een prominente rol hebben gespeeld bij dit magazine. Tegenwoordig is hij vooral in het commentatorshokje van Ziggo Sport te vinden maar Ronald van Dam bezocht als verslaggever en later hoofdredacteur namens FORMULE 1 menig Grands Prix. “We zochten steeds het andere verhaal.”

In je debuutjaar reed Jos Verstappen bij Minardi. Hoe liep het met hem?
“Met Jos en Minardi-teambaas Paul Stoddart gebeurde er altijd wat! Het is me bijgebleven dat ik in Oostenrijk ruzie met de Verstappens had. Behalve FORMULE 1 had je toen ook RaceReport, waar Jos een kort lijntje mee had. Wij, de rest van de Nederlandse pers, kregen Jos soms pas na lang wachten te spreken. En soms, zoals in Imola, helemaal niet. Ging Jos gelijk na de race naar het vliegveld. We spraken daar met Stoddart over, waar Jos en manager Raymond Vermeulen volgens mij niet bij waren.”

“In Oostenrijk zat ik op Jos te wachten, kwam Vermeulen naar me toe: ‘Heb jij geklaagd over Jos? Je kunt toch ook naar ons komen?’ Tja. ‘Niet als jullie er niet zijn’, reageerde ik. Waarop Vermeulen zei wel te weten wat ze aan me hadden en Jos iets riep als: ‘Eruit, ik hoef je niet meer te zien!’ Toen ben ik opgestapt. Aan de andere kant: het was snel weer goed. We zijn bij de volgende race gelijk gaan zitten, streep eronder.”

Lees ook: Het debuut van FORMULE 1: hoe twee studenten in 1994 dit tijdschrift opgezet hebben

Twee jaar later werd jij hoofdredacteur in 2004. Snel?
“Ik nam het over omdat Arjen naar Truckstar ging. Nando en Linda van der Heide waren de hoofdverslaggevers, al ging ik zelf ook naar wat Grands Prix. Rik Werner deed eindredactie. Een supergave tijd, met zo’n klein clubje een blad maken. Volgens mij vond de redactie het ook leuk. Ik gaf veel vrijheid: ga je verhaal maar maken, ik zie wel waar je mee thuiskomt.”

Twee niet zo heel succesvolle covers die onder leiding van Van Dam werden gedrukt. ‘We probeerden gewoon dingen en soms sloegen we de plank mis’

In ons archief zitten een paar bijzondere nummers uit jouw tijd.
“We probeerden gewoon dingen en soms sloegen we de plank mis. Ik kan me een blad herinneren met Connie Montoya op de cover: over alle vrouwen in de Formule 1. In de losse verkoop een van de minste nummers… We hebben ook weleens een cover gebaseerd op een albumhoes van popgroep ABC, van een Red Bull- stierenvechter die een McLaren temde. Qua verhalen waren we altijd op zoek naar iets anders.”

Lees ook: Briefje van Bernie Ecclestone: “Nu stoppen, boetes, blad uit de winkel!”

Je hebt de rock-’n-roll-kant van de Formule 1 ook gezien… “
Daar heb ik een column over geschreven. Eddie Irvines jacht lag in Monaco aangemeerd en toen ik daar zaterdagochtend langsliep, lagen twee beeldschone vrouwen elkaar met zonnebrandcrème in te smeren. Vijf minuten later loopt Irvine het dek op, in z’n groene Jaguar-shirt en korte broek, zoent beide vrouwen vol op de mond en sjokt richting pits: ‘Zo, aan de slag.’”

Lees het volledige interview met Ronald van Dam in editie 6 van FORMULE 1, Daarin vertelt hij over de bijzondere band met columnist Mark Webber, de kille verstandhouding tussen Christijan Albers en Robert Doornbos en Nederlandse cowboys in de paddock. Editie 6 ligt nu in de winkels en is hier online te bestellen