Nigel Melker heeft de bewogen openingsrace van het Formule 3-weekend op de Norisring gewonnen. De Nederlander kwam als derde over de streep, maar schoof op vanwege tijdstraffen.

Van alle coureurs die aan de streep kwamen, was Melker de enige die geen straf kreeg. De anderen kregen 30 seconden bij hun eindtijd opgeteld omdat ze onvoldoende snelheid hadden geminderd bij een gelevlagsituatie.

“Ik ging nadrukkelijk van mijn gas af”, verklaart Melker. “Daardoor konden anderen dichterbij komen, maar ik wilde geen straf riskeren.”

Dat bleek een goede tactiek. Net als de keuze voor slicks terwijl de baan nog nat was. “Het was de juiste beslissing, ook al was ik niet zo snel in de regen. Het was een vermakelijke race.”

Laurens Vanthoor omschrijft het als een ‘bizarre’ race. De Belg was als eerste over de streep gekomen, maar kreeg net als runner-up Marco Wittmann en zes anderen een tijdstraf. Daardoor werd hij als tweede geklasseerd.

Vanthoor had bovendien nog een aanvaring met Kuba Giermaziak en werd geraakt door Daniel Abt. “Hij kwam van veel te ver om een aanval te openen”, zegt Vanthoor. “Voor de lichte touche met Giermaziak bied ik mijn verontschuldigingen aan.”