Nee, Fernando Alonso hangt bepaald de vlag niet uit na de kwalificatie in het Australische Melbourne. De Spanjaard noteerde de dertiende tijd, maar is niet tevreden.

Gezien de voorbereidingen op het nieuwe seizoen zou je mogen zeggen dat het bereiken van Q2 al een hele prestatie is voor McLaren, maar de man die daar in slaagde, wuift elke vorm van enthousiasme daarover resoluut weg: “De dertiende startplaats mag geen reden zijn tot vreugde.”

Alonso beklemtoont na de kwalificatie dat hij gemotiveerder is dan ooit en dan hij sterker is dan ooit: “Ik heb me beter voorbereid dan in alle voorgaande jaren. Ik ben eerder naar Australië gekomen dan ik ooit heb gedaan. Het feit dat ik mijn teamgenoot met een seconde versla, toont aan dat ik niks verkeerd doe. Dat ik dan alsnog slechts P13 achter mijn naam zie staan, is bedroevend. Ik heb er geen andere woorden voor.”

Dat de McLaren dus nog altijd niet bijzonder snel is, is duidelijk, maar met de betrouwbaar lijkt het in Australië al wat beter te gaan dan in Barcelona. Dat erkent ook de tweevoudig wereldkampioen: “Dat is nog iets om enigszins content mee te zijn. In Barcelona hebben we niet veel gereden, waardoor we hier eigenlijk voor het eerst de auto een beetje konden finetunen.”

Of er daarmee stiekem nog wat meer in het vat zit, durft Alonso niet te zeggen. “Ik weet niet waar we precies staan. Het zal wel een paar races duren voordat dat helemaal duidelijk wordt, maar het is zeker dat we nog een lange weg te gaan hebben”, aldus de tweevoudig wereldkampioen.

Die lange weg moet wat Alonso betreft uiteindelijk naar het podium leiden, want voor minder doet hij het naar eigen zeggen niet. Of ik morgen nou punten scoor of niet, of ik nou zesde wordt of vijftiende, voor mij maakt dat geen verschil. Ik wil races winnen of in ieder geval op het podium staan en dat zit er nu gewoon niet in. Dat neemt echter niet weg dat ik morgen mijn best ga doen, al zullen we moeten profiteren van de pech van anderen als we überhaupt punten willen scoren.”

Vandoorne
Teamgenoot Stoffel Vandoorne loopt met P18 en opnieuw enkele technische problemen vanzelfsprekend ook niet over van enthousiasme. Die seconde die hij inlevert ten opzichte van Alonso, is wat hem betreft echter niet representatief voor de krachtsverhoudingen binnen McLaren.

“Ik denk dat ik er zonder problemen er meer uit had kunnen halen”, laat Vandoorne aan het Belgische Sporza weten. “In de derde vrije training liep het bijvoorbeeld veel beter. Nu kon ik aan het begin van Q1 geen enkele ronden afmaken vanwege een brandstofprobleem. Uiteindelijk hebben we toch geprobeerd een tijd neer te zetten, maar makkelijk ging dat dus niet.”

“Het hoort nu eenmaal bij een mechanische sport als de Formule 1”, verzucht Vandoorne. “We gaan er morgen alsnog het beste van proberen te maken. De strategie moeten we nog bespreken, maar ik vermoed dat we voor een éénstopper zullen gaan.”