Riccardo Patrese vindt het onbegrijpelijk dat er dit jaar geen enkele Italiaan aan de start staat in de Formule 1. Hij ziet een belangrijke taak weggelegd voor Ferrari.

 

Met 256 Grand Prix-starts in 16 jaar is Patrese de meest ervaren Italiaanse Formule 1-coureur aller tijden. Jarno Trulli had hem dit jaar kunnen passeren, maar moest zijn plaats bij Caterham afstaan aan Vitaly Petrov. Trulli blijft daardoor, vooralsnog, op 252 starts steken.

 

“Hij heeft zijn tijd aan de top gehad”, zegt Patrese. “Maar hij reed al een tijdje achteraan rond en misschien is het voor hem wel beter om afscheid te nemen in plaats van zo door te gaan. Ik hoop dat enkele jonge Italianen de Formule 1 zullen halen.”

 

Patrese denkt dat ze daarbij wel wat hulp van Ferrari kunnen gebruiken. “Iedereen weet hoe belangrijk Ferrari is”, aldus Patrese. “Ik kan me nog herinneren dat op Imola in 1983 de fans uit hun dak gingen toen ik crashte. Ze zagen liever een Ferrari-coureur dan een Italiaan winnen.”

 

Ferrari doet volgens Patrese echter weinig om Italiaanse coureurs te helpen. “Ze hebben een Driver Academy en de Italiaanse F3-kampioen krijgt een F1-test, maar daarna gebeurt er weinig. Ze zouden een klein risico kunnen nemen door voor een jonge Italiaanse coureur te kiezen, maar dat hebben ze niet meer gedaan sinds de tijd van Michele Alboreto.”