25 jaar bestaat Formule 1 ondertussen. Om dit jubileum te vieren, blikken we regelmatig terug met mensen die een prominente rol hebben gespeeld bij of in dit magazine. Een van die mensen is Paul Stoddart, teambaas van Minardi. Daar had hij onder meer Fernando Alonso onder zijn hoede. “Waarschijnlijk de beste waarmee ik gewerkt heb.”

Vijf jaar overleefde het Minardi van Paul Stoddart in de Formule 1, totdat het team werd verkocht aan Red Bull. In die vijf jaar passeerden enkele bekende coureurs bij het Italiaanse team. Wie de beste coureur is waarmee Stoddart werkte, kan hij niet met 100% zekerheid zeggen. “Iedereen zal meteen zeggen: Fernando Alonso. Dat is waarschijnlijk ook zo, maar Mark Webber kwam heel dicht bij hem in de buurt. Mark had in 2010 wereldkampioen moeten worden”, vertelt de Australische luchtvaartentrepreneur aan FORMULE 1.

Volgens Stoddart is een goede coureur snel te herkennen. “Weet je, als je een coureur ziet binnenkomen, weet je meteen of hij speciaal is. Kijk naar Max Verstappen. Alle jongens die hier rijden zijn goed, anders kom je niet in de Formule 1, maar de uitzonderingen herken je meteen als je ze in de auto ziet. Mark en Fernando waren speciaal. En je ziet nu aan Max hoe goed de racegenen van de Verstappens zijn.” Stoddart weet waarover hij spreekt, in 1997 werkte hij bij Tyrell samen met Verstappen senior.

De Australiër maakte nadien kennis met een jonge Max Verstappen. “Ik kan je daarover nog een leuk verhaal vertellen. We hadden in 2003 eens een evenement met de tweezitter in Rockingham. Max was er ook bij. Hij wilde spelen op een van de eenvoudige, nieuwe simulatoren die we daar hadden staan. Max zei tegen Jos: ‘Papa, papa ik wil graag even spelen.’ Jos ging tegen hem racen en raad eens wie er won? Max ja, zes jaar oud, haha. Meer hoef je niet te zeggen, hè.”

In de nieuwste editie van FORMULE 1, nr. 05, lees je alles over Paul Stoddart en zijn relatie met Nederland. “Ik moet op Schiphol nog steeds handtekeningen zetten”, zegt de kleurrijke Austaliër. FORMULE 1 nr. 05 is nu in de winkel te koop of hier te bestellen.