Voor 2014 staan grote veranderingen op het programma, maar als het aan Pirelli ligt blijft de bandenleverancier gelijk. Het huidige contract loopt eind volgend seizoen af, maar het Italiaanse merk wil graag verder.

In de eerste anderhalf jaar dat Pirelli weer actief is in de Formule 1, heeft het zich aardig op de kaart gezet. Met een gewaagde keuze voor snel slijtende band heeft het ervoor gezorgd dat de strategie ondanks het verbod op bijtanken weer een belangrijke rol speelt in een raceweekend. 

Pirelli is zelf ook tevreden over hoe het tot dusver gaat. “Er wordt weer over banden gesproken en niet alleen wanneer ze stukgaan”, zegt Pirelli-chef Paul Hembery tegen Formule 1. “Daarnaast zien we ook positieve signalen op het gebied van naamsbekendheid en koopgedrag van consumenten.” 

De Italiaanse bandenfabrikant staat dan ook open voor een langer verblijf in de Formule 1. Het hoopt daarover snel uitsluitsel te krijgen, want voor 2014 staan ingrijpende wijzigingen op het programma en daar wil Pirelli het testprogramma graag op kunnen aanpassen.

“De teams moeten onze een duidelijke indicatie geven van hoe ze denken dat de auto’s zich gaan gedragen”, verklaart Hembery. “Het wordt voor iedereen een sprong in het diepe, maar dat biedt ook weer nieuwe kansen en uitdagingen.” 

Als mogelijke testcoureur voor volgend jaar dook de naam van Robert Kubica op, maar Hembery zwakt die speculatie af. “Hij verdient het om terug te keren in de Formule, maar ik heb geen idee of hij daartoe in staat is. We hebben wel met hem gesproken, maar niet over een testrol voor onze F1-banden.”

“Hij is wel het type coureur dat we zoeken”, vervolgt Hembery. “Met ervaring, snelheid en ambitie. Dat geldt echter ook voor bijvoorbeeld Adrian Sutil of coureurs die nu GP2 rijden of reservecoureur zijn. Met onze huidige testrijder Jaime Alguersuari zijn we heel tevreden, maar hopelijk zien we hem volgend jaar weer in de Formule 1 terug.”