Bandenfabrikant Pirelli heeft de ultrasoft-compound die in 2016 wordt ingevoerd officieel gepresenteerd. De nieuwe band krijgt een paarse wang.

Een geheim was de invoering van de nieuwe bandencompound al een tijd niet meer. Toch bevestigde Pirelli donderdag nog maar even dat de ultrasoft een nog zachtere variant wordt op de al bestaande supersofts. Met de ultrasofts erbij komt het aantal bandencompounds vanaf 2016 op vijf.

Pirelli legde ook uit hoe het nieuwe systeem van compoundkeuze er volgend seizoen zal gaan uitzien. Voor iedere race selecteert het Italiaanse bandenmerk samen met de FIA drie van de vijf compounds. Daaruit mogen de teams per auto tien bandensets kiezen. Daarbovenop kiest Pirelli drie verplichte sets: twee racesets (allebei van een andere compound), waarvan er tijdens de race één moet worden gebruikt, en één van de zachtste compound voor Q3.

De teams krijgen bovendien de mogelijkheid voor beide coureurs een andere bandenselectie te maken. Welke banden de teams en coureurs gekozen hebben, wordt twee weken voor elke Grand Prix bekend gemaakt. Als een team tegen die tijd nog geen keus heeft gemaakt, bepaalt de FIA welke banden het krijgt.