Pirelli-motorsportchef Paul Hembery vindt de kritiek van Ferrari-coureur Sebastian Vettel na zijn klapband in de Grand Prix van België onterecht, maar rekent Vettel diens boze woorden niet aan.

Vettel lag op koers voor een derde plek, door als enige coureur voor een éénstopper te gaan. In de voorlaatste ronde klapte zijn rechter achterband na het verlaten van Raidillon echter uit elkaar. Reden voor Vettel om flink van leer te trekken, vooral omdat hij vindt dat banden niet zomaar horen te ploffen en de uitleg van Pirelli na een eerder incident – met Nico Rosberg in VT2 – niet afdoende was.

“De band was aan het eind van wat hij qua slijtage aan kon”, zo dient Hembery de Duitser in gesprek met Motorsport.com echter van repliek. “Met elke band die bestaat, krijg je een probleem als je door blijft rijden als deze qua slijtage aan zijn max zit.”

“Vettel reed 28 rondjes op zijn setje. Dat is meer dan we hadden verwacht. Wij gingen van twee of drie stops uit, maar Ferrari dacht blijkbaar dat één stop te doen was”, vervolgt Hembery, die erkent dat Pirelli had aangegeven dat de medium PZero veertig rondjes mee zou gaan: “Maar dat gaat om een indicatie”, benadrukt hij. “In een race – en door alle factoren die daarbij komen kijken – kun je dat niet als een exacte graadmeter beschouwen.”

Hembery stipt verder nog aan dat ‘geen enkel ander team het zo aanpakte’, terwijl hij beklemtoont dat het bandenfalen bij Vettel niet met dat van Rosberg in VT2 te vergelijken valt. “Bij Rosberg kwam het door een beschadiging aan de band, hier ging het puur om slijtage. De videobeelden laten zien dat de structuur van Vettels band voor deze plofte geheel intact was.”

Wat Hembery verder aangeeft, is dat ‘de marges klein zijn’. “Als de race één ronde korter was geweest, had hij na afloop op het podium gestaan en hadden we het een geweldige zet van Ferrari genoemd”, stelt Hembery, die Vettel diens harde woorden niet aanrekent: “We moeten hem het voordeel van de twijfel geven. Hij is een coureur die gefrustreerd is omdat hij op één rondje na het podium heeft gemist.”